Bułka z morelą i kruszonką

Bułeczki drożdżowe z morelami i kruszonką

Rozpoczął się sezon na morele. Zapraszam do przepisu na przepyszne bułeczki drożdżowe z morelami. Bułki o niepowtarzalnym smaku.

Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta i na Instagram.

Bułeczki drożdżowe z morelami i kruszonką

Recipe by Marek
Ilość porcji

10

bułeczek
Czas przygotowania

90

minut
Czas pieczenia

20

minuty

Kuchnia: polska / Potrawa: ciasto drożdżowe / Stopień trudności: łatwe

Morele do ciasta nie powinny być miękkie. Moja szklanka ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • Ciasto drożdżowe

  • 5 dużych moreli

  • 250 g mąki pszennej tortowe 450 – 1,5 szklanki

  • 50 g cukru – 1,4 szklanki

  • 8 g cukru wanilinowego -1/2 opakowania

  • 7 g drożdży suchych – 1 opakowanie

  • 2 jajka- 1 żółtko, 1 całe

  • 50 g masła

  • 115 ml mleka – mniej niż 1/2 szklanki

  • szczypta soli

  • 1/4 łyżeczki cynamonu

  • Kruszonka

  • 100 g mąki pszennej – 0,7 szklanki

  • 33 g cukru – 3 łyżki

  • 40 g masła – 1/5 kostki

  • 3 g cukru wanilinowego – 1 łyżeczka

Bułeczki drożdżowe z morelami i kruszonką – przepis

  • Rozpuść w garnku masło. Podgrzej mleko. Przesiej przez sito do miski mąkę. Wsyp cukier oraz cukier wanilinowy. Posól. Wsyp drożdże. Wszystkie suche składniki wymieszaj łyżką. Wbij do miski 1 całe jajko i 1 żółtko. Wlej ciepłe mleko. Składniki ciastaMieszaj ciasto ręką lub mikserem do momentu, gdy zacznie odchodzić od ręki. Wlej do ciasta rozpuszczone masło. Mieszaj ciasto do chwili, gdy cały tłuszcz zostanie wchłonięty. Wyrobione ciastoPrzykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ja wykorzystuję piekarnik z zapaloną żarówką.
  • Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat oprószony delikatnie mąką. Lekko zagnieć. Rozwałkuj z ciasta placek o grubości około 1 cm. Wykrawaj pokrywką o średnicy 10 cm kółka z ciasta. Odkładaj na blachę. Dnem szklanki zrób w kółkach wgłębienie.Przygotowanie ciasta
  • Do miski wsyp 100 g mąki pszennej, 1 łyżeczkę cukru wanilinowego i 3 łyżki cukru. Zimne masło pokrój na mniejsze kawałki i połóż na wierzch. Palcami połącz wszystkie składniki, aż powstaną grudki ciasta. Jeżeli pozostanie niewykorzystana część kruszonki, możesz ją zamrozić. 
  • Wsyp do szklanki cynamon i 1 łyżkę cukru i wymieszaj. Oprósz wgłębienia w kółkach. Morel umyj pod bieżącą wodą. Wysusz ręcznikiem papierowym. Przekrój na pół. Usuń pestkę. Układaj połówki przecięciem do góry we wgłębienia w cieście. Przygotowanie bułeczekKażdą morelę posyp kruszonką.Bułeczki gotowe do pieczenia
  • Nagrzej piekarnik do 180oC grzanie góra/dół. Wstaw blachę z bułkami do piekarnika. Piecz przez około 20 – 25 minut do zbrązowienia ciasta. Wyjmij upieczone bułeczki z morelami i ostudź na kratce.Upieczone bułeczki z morelami

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *