|

Bułki drożdżowe z budyniem i borówkami

Sezon na borówki w pełni, zapraszam na bułeczki drożdżowe z budyniem i borówkami posypane słodką kruszonką. Bułeczki uwielbiają moje wnuki.

Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.

Bułki drożdżowe z budyniem i borówkami

Recipe by Marek
Ilość porcji

12

bułeczek
Czas przygotowania

120

minut
Czas pieczenia

25

minut

Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • Ciasto drożdżowe

  • 320 g mąki tortowej – 2 szklanki

  • 80 g cukru

  • 7 g drożdży instant – 1 opakowanie

  • 1 żółtko

  • 1 jajko

  • 70 g masła – 1/3 kostki

  • 8 g cukru wanilinowego – 1/2 opakowania

  • 150 ml mleka – 0,6 szklanki

  • szczypta soli

  • Budyń

  • 400 ml mleka – 1,5 szklanki

  • 40 g budyniu waniliowego – 1 opakowanie

  • 1,5 łyżki cukru

  • Kruszonka

  • 100 g mąki tortowej – 0,7 szklanki

  • 50 g masła

  • 50 g cukru

  • 200 g borówek amerykańskich

Bułki drożdżowe z budyniem i borówkami – przepis

  • Wszystkie składniki do ciasta drożdżowego muszą mieć temperaturę pokojową. Rozpuść w garnku masło. Podgrzej mleko. Wlej do kubka 1/3 letniego mleka wymieszaj, wsyp 1/2 łyżeczki cukru, dodaj drożdże instant i wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia na kilka minut. Przesiej przez sito do miski mąkę. Wsyp cukier oraz cukier wanilinowy. Posól. Wszystkie suche składniki wymieszaj. Dodaj rozczyn drożdżowy. Wbij do miski 1 całe jajko i 1 żółtko. Wlej ciepłe mleko. Mieszaj ciasto ręką lub mikserem do momentu, gdy zacznie odchodzić od ręki. Wlej do ciasta rozpuszczone masło. Mieszaj ciasto około 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ja wykorzystuję piekarnik z zapaloną żarówką.Wyrośnięte ciasto drożdżowe
  • Borówki amerykańskie umyj i wysusz ręcznikiem papierowym. Odstaw.Borówki amerykańskie
  • Wsyp do miseczki 100 g mąki, dodaj 50 g zimnego masła i wsyp 50 g cukru. Masło rozdrobnij nożem. Składniki kruszonkiPalcami połącz wszystkie składniki, aż powstaną grudki ciasta. Niewykorzystaną kruszonkę możesz zamrozić.Gotowa kruszonka
  • Wlej do garnka z grubym dnem 400 ml mleka. Odlej 1/3 do kubka, wsyp proszek budyniowy i półtorej łyżki cukru. Dokładnie wymiesza. Zagotuj mleko. Odstaw garnek, wlej zawartość kubka, cały czas mieszając. Zmniejsz moc palnika. Wstaw garnek z powrotem na palnik, mieszając, pogotuj chwilę. Odstaw garnek z budyniem. Przykryj budyń folią spożywczą, by nie powstał kożuch.Ugotowany budyń
  • Gdy ciasto urośnie (u mnie trwało to 1,5 godziny), wyjmij ciasto z miski i chwilę wyrób. Podziel ciasto na dwie części. Jedną rozwałkuj na placek o grubości 1 cm. Wytnij kółka o średnicy ok. 10 cm. Zrób w każdym wgłębienie. Włóż w powstałe gniazdko budyń i wygładź. Budyń ułożony na cieścieUłóż na wierzchu kilkanaście borówek. Lekko wciśnij je w budyń. Rozbełtaj widelcem pozostałe białko. Posmaruj pędzlem brzegi bułeczki białkiem. Posyp bułeczkę kruszonka. Bułeczki gotowe do pieczeniaW taki sam sposób postępuj z pozostałym ciastem. Gotowe bułki ułóż na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw do wyrośnięcia.
  • Nagrzej piekarnik do temperatury 70 ℃, grzanie góra/dół. Wstaw blachę do piekarnika. Piecz bułki drożdżowe z borówkami i budyniem około 20 – 25 minut. Upieczone bułki wyjmij na kratkę i odstaw do wystygnięcia.Upieczone bułki z budyniem i borówkamiUpieczone bułki z budyniem i borówkami

Podobne wpisy