Bułki z wiśniami

Bułki drożdżowe z wiśniami i kruszonką

Sezon na wiśnie w pełni. Robimy z wiśni przetwory na zimę. Nie może oczywiście zabraknąć bułek drożdżowych z wiśniami i kruszonką.

Zapraszam do moich przepisów na ciasta oraz na Instagram.

Bułki drożdżowe z wiśniami i kruszonką

Ilość porcji

14

bułeczek
Czas przygotowania

90

minut
Czas pieczenia

25

minut

Kuchnia: kuchnia polska / Potrawa: bułki drożdżowe / Stopień trudności: łatwe
Ja najczęściej ciasto drożdżowe przygotowuję wieczorem. Wstawiam na 8 godzin do lodówki, aby wyrosło. Rano mogę piec ciasto do porannej kawy. Zazwyczaj używam drożdży instant.
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • ciasto drożdżowe z tego przepisu

  • 300 g wypestkowanych wiśni

  • łyżka cukru

  • mąka do podsypania

  • KRUSZONKA

  • 50 g masła – 1/4 kostki

  • 80 g mąki – 1/2 szklanki

  • 5 łyżek cukru

Bułki drożdżowe z wiśniami i kruszonką – przepis

  • Wypestkuj wiśnie i wymieszaj z 1 łyżką cukru.Wiśnie z cukrem
  • Do miski wsyp 80 g mąki pszennej i 5 łyżek cukru. Zimne masło pokrój na mniejsze kawałki i połóż na wierzch. Palcami połącz wszystkie składniki, aż powstaną grudki ciasta. Do kruszonki możesz dodać: startą skórkę z cytryny lub pomarańczy, cukier wanilinowy… Jeżeli pozostanie niewykorzystana część kruszonki, możesz ją zamrozić. Kruszonka
  • Wyrośnięte ciasto lekko wyrób przez chwilę na posypanym mąką blacie. Podziel ciasto na 14 równych części. Z każdej części uformuj w ręku kulkę. Porada: Kulkę obtocz w mące, to ciasto nie będzie się lepić do szklanki. Odłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.Kulki z ciasta
  • Ustaw szklankę na środku kulki ciasta i odciśnij wgłębienie. Szklankę wciśnij prawie do samej blachy. Uważaj, by nie przeciąć ciasta.Robienie wgłębień
  • W każde wgłębienie połóż 4-5 wiśni.Wiśnie na bułkach
  • Nastaw piekarnik na temperaturę 1800C. Grzanie góra/dół. Posmaruj roztrzepanym białkiem bułki. Posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika. Piecz około 25 minut. W czasie pieczenia sprawdzaj, czy wierzch się nie przypieka za bardzo. Jeżeli tak to przykryj folią aluminiową. Upieczone bułki studź na kratce.Smarowanie białkiemBułki posypane kruszonkąUpieczone bułki
Kontakt
Fields marked with an * are required

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *