Bułki drożdżowe z wiśniami i kruszonką
Sezon na wiśnie w pełni. Robimy z wiśni przetwory na zimę. Nie może oczywiście zabraknąć bułek drożdżowych z wiśniami i kruszonką.
Zapraszam do moich przepisów na ciasta oraz na Instagram.
Bułki drożdżowe z wiśniami i kruszonką
14
bułeczek90
minut25
minutKuchnia: kuchnia polska / Potrawa: bułki drożdżowe / Stopień trudności: łatwe
Ja najczęściej ciasto drożdżowe przygotowuję wieczorem. Wstawiam na 8 godzin do lodówki, aby wyrosło. Rano mogę piec ciasto do porannej kawy. Zazwyczaj używam drożdży instant.
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
ciasto drożdżowe z tego przepisu
300 g wypestkowanych wiśni
łyżka cukru
mąka do podsypania
KRUSZONKA
50 g masła – 1/4 kostki
80 g mąki – 1/2 szklanki
5 łyżek cukru
Bułki drożdżowe z wiśniami i kruszonką – przepis
- Wypestkuj wiśnie i wymieszaj z 1 łyżką cukru.
- Do miski wsyp 80 g mąki pszennej i 5 łyżek cukru. Zimne masło pokrój na mniejsze kawałki i połóż na wierzch. Palcami połącz wszystkie składniki, aż powstaną grudki ciasta. Do kruszonki możesz dodać: startą skórkę z cytryny lub pomarańczy, cukier wanilinowy… Jeżeli pozostanie niewykorzystana część kruszonki, możesz ją zamrozić.
- Wyrośnięte ciasto lekko wyrób przez chwilę na posypanym mąką blacie. Podziel ciasto na 14 równych części. Z każdej części uformuj w ręku kulkę. Porada: Kulkę obtocz w mące, to ciasto nie będzie się lepić do szklanki. Odłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.
- Ustaw szklankę na środku kulki ciasta i odciśnij wgłębienie. Szklankę wciśnij prawie do samej blachy. Uważaj, by nie przeciąć ciasta.
- W każde wgłębienie połóż 4-5 wiśni.
- Nastaw piekarnik na temperaturę 1800C. Grzanie góra/dół. Posmaruj roztrzepanym białkiem bułki. Posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika. Piecz około 25 minut. W czasie pieczenia sprawdzaj, czy wierzch się nie przypieka za bardzo. Jeżeli tak to przykryj folią aluminiową. Upieczone bułki studź na kratce.