Chłodnik ogórkowy z jajkiem

W letnie upały polecam na obiad chłodnik ogórkowy podany z młodymi ziemniakami, posypanymi koperkiem. Bardzo prosty i szybki przepis.

Zapraszam do moich innych przepisów na zupy oraz na Instagram.

Chłodnik ogórkowy z jajkiem

Recipe by Marek
Ilość porcji

2

porcje
Czas przygotowania

25

minut
Czas chłodzenia

45

minut

Kuchnia: jarska Danie: chłodnik Stopień trudności: łatwy

Do przyrządzenia chłodnika użyłem ogórków gruntowych, ale równie dobre będą szklarniowe. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • 3 średnie ogórki gruntowe

  • 1/2 ząbka czosnku

  • 2 łyżki posiekanego koperku

  • 400 g jogurtu naturalnego typu greckiego – 1,5 szklanki

  • 200 g kefiru – 0,8 szklanki

  • 2 jajka ugotowane na twardo

  • przyprawy: sól, pieprz czarny

  • 2 plastry pomidora – opcjonalnie

  • 4 średnie młode ziemniaki

Chłodnik ogórkowy z jajkiem – przepis

  • Przygotuj wszystkie składniki potrzebne do przygotowania chłodnika ogórkowego.Składniki na chłodnik ogórkowy
  • Jajka ugotuj na twardo. Obierz i pozostaw do wystudzenia.
  • Ogórki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pół ząbka czosnku zetrzyj na małej tarce i dodaj do ogórków.Starte ogórki i czosnek
  • Do startych ogórków dodaj jogurt grecki, kefir i posiekany koperek. Przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie i odstaw do lodówki.Ogórki, jogurt i koperek
  • Młode ziemniaki oskrob i umyj. Pokrój na ćwiartki i ugotuj w posolonej wodzie.
  • Ukrój dwa plastry pomidora.
    Wlej do miseczki chłodnik ogórkowy. Jajko przekrój na pół i połóż na chłodniku, tak samo zrób z plastrami pomidora. Posyp koperkiem.Chłodnik ogórkowy z jajkiem
  • Chłodnik ogórkowy podawaj z ziemniakami posypanymi posiekanym koperkiem.Chłodnik ogórkowy z jajkiem

Podobne wpisy