Chłodnik ogórkowy z jajkiem
W letnie upały polecam na obiad chłodnik ogórkowy podany z młodymi ziemniakami, posypanymi koperkiem. Bardzo prosty i szybki przepis.
Zapraszam do moich innych przepisów na zupy oraz na Instagram.
Chłodnik ogórkowy z jajkiem
2
porcje25
minut45
minutKuchnia: jarska Danie: chłodnik Stopień trudności: łatwy
Do przyrządzenia chłodnika użyłem ogórków gruntowych, ale równie dobre będą szklarniowe. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
3 średnie ogórki gruntowe
1/2 ząbka czosnku
2 łyżki posiekanego koperku
400 g jogurtu naturalnego typu greckiego – 1,5 szklanki
200 g kefiru – 0,8 szklanki
2 jajka ugotowane na twardo
przyprawy: sól, pieprz czarny
2 plastry pomidora – opcjonalnie
4 średnie młode ziemniaki
Chłodnik ogórkowy z jajkiem – przepis
- Przygotuj wszystkie składniki potrzebne do przygotowania chłodnika ogórkowego.
- Jajka ugotuj na twardo. Obierz i pozostaw do wystudzenia.
- Ogórki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pół ząbka czosnku zetrzyj na małej tarce i dodaj do ogórków.
- Do startych ogórków dodaj jogurt grecki, kefir i posiekany koperek. Przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie i odstaw do lodówki.
- Młode ziemniaki oskrob i umyj. Pokrój na ćwiartki i ugotuj w posolonej wodzie.
- Ukrój dwa plastry pomidora.
Wlej do miseczki chłodnik ogórkowy. Jajko przekrój na pół i połóż na chłodniku, tak samo zrób z plastrami pomidora. Posyp koperkiem. - Chłodnik ogórkowy podawaj z ziemniakami posypanymi posiekanym koperkiem.