Ciasto jogurtowe z rabarbarem
Zapraszam na ciasto jogurtowe z rabarbarem, bardzo prosty i szybki w przygotowaniu przepis. Dodatek jogurtu sprawi, że ciasto będzie wilgotne i puszyste oraz długo zachowa świeżość.
Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.
Ciasto jogurtowe z rabarbarem
12
porcji30
minut55
minutWszystkie składniki przygotuj w temperaturze pokojowej. Szklanka moja ma 250 ml pojemności. Do ciasta kup rabarbar niezbyt grubych łodygach.
Składniki
300 g mąki tortowej 450 – 2 szklanki
200 g jogurtu greckiego – 1/2 opakowania 400 g
3 jajka
130 g cukru – 0,6 pojemności szklanki
100 g oleju rzepakowego – 1/2 szklanki
16 g cukru wanilinowego – 1 opakowanie
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łodygi rabarbaru
bułka tarta do oprószenia tortownicy
około 20 borówek amerykańskich – opcjonalnie
Kruszonka
80 g mąki tortowej – 1/2 szklanki
50 g cukru – 1/4 szklanki
50 g masła – 1/4 kostki
Ciasto jogurtowe z rabarbarem – przepis
- Odetnij końcówki łodyg rabarbaru. Umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój łodygi na 1 cm kawałki, zasyp cukrem i odstaw.
- Przesiej do miski, w której będziesz wyrabiać ciasto mąkę. Dodaj cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszaj. Wbij do miski jajka i roztrzep je rózgą. Dodaj jogurt i wymieszaj razem z jajkami. Wlej mieszaninę do suchych składników. Wymieszaj rózgą lub szpatułką, tylko do połączenia składników.
- Wsyp do miski 100 g mąki, 3 łyżki cukru i dodaj 2 łyżki miękkiego masła. Połącz palcami wszystkie składniki do momentu, aż powstaną jednolite grudki.
- Nagrzej piekarnik do 180℃. Grzanie góra/dół. Tortownicę wysmaruj olejem i oprósz bułką tartą. Przełóż ciasto do formy i wyrównaj wierzch. Ułóż borówki przy brzegu ciasta. Cały środek wypełnij pokrojonym rabarbarem. Borówek i rabarbaru nie wciskaj w ciasto. Wierzch ciasta posyp obficie kruszonką.
- Wstaw tortownicę do nagrzanego piekarnika. Piecz ciasto około 55 minut. Po tym czasie sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Wyjmij upieczone ciasto z tortownicy i odstaw do ostygnięcia.
- Ciasto jogurtowe zachowuje świeżość przez kilka dni.