Ciasto jogurtowe z rabarbarem

Zapraszam na ciasto jogurtowe z rabarbarem, bardzo prosty i szybki w przygotowaniu przepis. Dodatek jogurtu sprawi, że ciasto będzie wilgotne i puszyste oraz długo zachowa świeżość.

Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.

Ciasto jogurtowe z rabarbarem

Recipe by Marek
Ilość porcji

12

porcji
Czas przygotowania

30

minut
Czas pieczenia

55

minut

Wszystkie składniki przygotuj w temperaturze pokojowej. Szklanka moja ma 250 ml pojemności. Do ciasta kup rabarbar niezbyt grubych łodygach.

Składniki

  • 300 g mąki tortowej 450 – 2 szklanki

  • 200 g jogurtu greckiego – 1/2 opakowania 400 g

  • 3 jajka

  • 130 g cukru – 0,6 pojemności szklanki

  • 100 g oleju rzepakowego – 1/2 szklanki

  • 16 g cukru wanilinowego – 1 opakowanie

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 4 łodygi rabarbaru

  • bułka tarta do oprószenia tortownicy

  • około 20 borówek amerykańskich – opcjonalnie

  • Kruszonka

  • 80 g mąki tortowej – 1/2 szklanki

  • 50 g cukru – 1/4 szklanki

  • 50 g masła – 1/4 kostki

Ciasto jogurtowe z rabarbarem – przepis

  • Odetnij końcówki łodyg rabarbaru. Umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój łodygi na 1 cm kawałki, zasyp cukrem i odstaw.Pokrojony rabarbar
  • Przesiej do miski, w której będziesz wyrabiać ciasto mąkę. Dodaj cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszaj. Suche składnikiWbij do miski jajka i roztrzep je rózgą. Dodaj jogurt i wymieszaj razem z jajkami. Mokre składnikiWlej mieszaninę do suchych składników. Wymieszaj rózgą lub szpatułką, tylko do połączenia składników.Ciasto jogurtowe
  • Wsyp do miski 100 g mąki, 3 łyżki cukru i dodaj 2 łyżki miękkiego masła. Połącz palcami wszystkie składniki do momentu, aż powstaną jednolite grudki.
  • Nagrzej piekarnik do 180℃. Grzanie góra/dół. Tortownicę wysmaruj olejem i oprósz bułką tartą. Przełóż ciasto do formy i wyrównaj wierzch. Ułóż borówki przy brzegu ciasta. Cały środek wypełnij pokrojonym rabarbarem. Borówek i rabarbaru nie wciskaj w ciasto. Wierzch ciasta posyp obficie kruszonką.Ciasto przygotowane do pieczenia
  • Wstaw tortownicę do nagrzanego piekarnika. Piecz ciasto około 55 minut. Po tym czasie sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Wyjmij upieczone ciasto z tortownicy i odstaw do ostygnięcia.Upieczone ciasto
  • Ciasto jogurtowe zachowuje świeżość przez kilka dni.Ciasto jogurtowe z rabarbarem

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *