Frużelina wiśniowa do ciast i nie tylko
Frużelina wiśniowa to wiśnie w żelu, które wspaniale pasują do ciast, jak również może być samodzielnym deserem. Szybki i łatwy przepis.
Zapraszam do moich innych przepisów na desery oraz na Instagram.
Frużelina wiśniowa do ciast i nie tylko
650
g frużeliny25
minutKuchnia: wegańska / Potrawa: frużelina / Stopień trudności: łatwe
Frużelinę można zrobić z owoców miękkich, takich jak wiśnie, truskawki, maliny… Świetnie pasuje do ciast i deserów np. lodów, gofrów czy naleśników. Frużelinę można również przygotować z owoców mrożonych. Do zrobienia frużeliny możesz użyć skrobi ziemniaczanej w czystej postaci lub jako proszku z kisielu.
Składniki
600 g wydrylowanych wiśni – 750 g z pestkami
40 g cukru – 3 łyżki
2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej lub opakowanie kisielu wiśniowego błyskawicznego
sok z 1/2 cytryny
Frużelina wiśniowa do ciast i nie tylko – przepis
- Wiśnie umyj i wydryluj. Przełóż do garnka z grubym dnem. Zasyp cukrem. Wyciśnij sok z cytryny.
- Ustaw najmniejszą moc palnika i doprowadź wiśnie do wrzenia. Zdejmij garnek z palnika. Wsyp skrobię ziemniaczaną lub błyskawiczny kisiel. Dokładnie wymieszaj. Jeżeli dodałeś skrobię, to zagotuj frużelinę ponownie. Gotowa frużelina ma konsystencję kisielu.
- Frużelinę wiśniową możesz użyć do przygotowania ciast czy deserów. Frużelina z dodatkiem kisielu błyskawicznego może być samodzielnym deserem.