Frużelina wiśniowa

Frużelina wiśniowa do ciast i nie tylko

Frużelina wiśniowa to wiśnie w żelu, które wspaniale pasują do ciast, jak również może być samodzielnym deserem. Szybki i łatwy przepis.

Zapraszam do moich innych przepisów na desery oraz na Instagram.

Frużelina wiśniowa do ciast i nie tylko

Recipe by Marek
Ilość porcji

650

g frużeliny
Czas przygotowania

25

minut

Kuchnia: wegańska / Potrawa: frużelina / Stopień trudności: łatwe

Frużelinę można zrobić z owoców miękkich, takich jak wiśnie, truskawki, maliny… Świetnie pasuje do ciast i deserów np. lodów, gofrów czy naleśników. Frużelinę można również przygotować z owoców mrożonych. Do zrobienia frużeliny możesz użyć skrobi ziemniaczanej w czystej postaci lub jako proszku z kisielu.

Składniki

  • 600 g wydrylowanych wiśni – 750 g z pestkami

  • 40 g cukru – 3 łyżki

  • 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej lub opakowanie kisielu wiśniowego błyskawicznego

  • sok z 1/2 cytryny

Frużelina wiśniowa do ciast i nie tylko – przepis

  • Wiśnie umyj i wydryluj. Przełóż do garnka z grubym dnem. Zasyp cukrem. Wyciśnij sok z cytryny.Wydrylowane wiśnie
  • Ustaw najmniejszą moc palnika i doprowadź wiśnie do wrzenia. Zdejmij garnek z palnika. Wsyp skrobię ziemniaczaną lub błyskawiczny kisiel.Dodawanie skrobi Dokładnie wymieszaj. Jeżeli dodałeś skrobię, to zagotuj frużelinę ponownie. Gotowa frużelina ma konsystencję kisielu. Gotowa frużelina wiśniowa
  • Frużelinę wiśniową możesz użyć do przygotowania ciast czy deserów. Frużelina z dodatkiem kisielu błyskawicznego może być samodzielnym deserem.Ciasto z frużeliną wiśniowa

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *