Galaretka z drobiu

Galaretka z kurczaka z marchewką

Dietetyczna i smaczna galaretka z kurczaka z marchewką. Świetnie nadaję się dla dzieci oraz osób na diecie. Przepis prosty w przygotowaniu.

Zapraszam do moich przepisów na dania mięsne oraz na Instagram.

Galaretka z kurczaka z marchewką

Recipe by Marek
Ilość porcji

4

porcje
Czas przygotowania

30

minut
Czas gotowania

2

godziny
Czas krzepnięcia

kilka

godzin

Kuchnia: polska, Potrawa: galaretka drobiowa, Stopień trudności: łatwe
Na galaretę z kurczaka najlepiej nadają się udka i podudzia. Ja zrobiłem z ćwiartek. Nie dodawałem czosnku i innych przypraw ostrych, chciałem by galaretka, była delikatna w smaku. Z 1,25 l wody w czasie gotowania spora część się wygotuje, nie dolewaj wody, wywar powinien być esencjonalny. Możesz przygotować galaretkę bez żelatyny. Musisz wlać mniej wody, tak około 1 l. Przy czym galareta nie będzie tak sztywna, jak z żelatyną.
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • 2 ćwiartki z kurczaka ok. 800 g

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • kawałek selera

  • kawałek pora

  • 1 cebula

  • przyprawy: ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, sól, pieprz czarny, majeranek…

  • 20 g żelatyny

  • 1,25 l wody – 5 szklanek

Wskazówki

  • Mięso z kurczaka umyj pod bieżącą wodą. Wlej do garnka 1,25 l wody. Włóż mięso. Usuń łyżką cedzakową szumowinę. Zagotuj. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Warzywa korzeniowe obierz i umyj. Pokrój na mniejsze części. Cebuli nie obieraj, usuń tylko końcówki. Wszystkie warzywa włóż do garnka. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj na małej mocy palnika. Rosół powinien tylko mrugać. Gotuj do momentu, aż mięso będzie miękkie.Rosół
  • Ugotowany mięso wyjmij do miski i ostudź. Wyjmij z wywaru również warzywa. Wywar przecedź przez sitko. Część wywaru przelej do kubka i wsyp żelatynę. Wymieszaj, by żelatyna się rozpuściła. Wlej wywar do garnka i wymieszaj całość. Dodaj do wywaru majeranek, ewentualnie posól i popieprz. Obierz mięso od kości i podziel na mniejsze kawałki. Marchewkę pokrój w talarki.Wywar
  • Przygotuj kokilki na galaretkę. Połóż na spód pokrojoną marchewkę. Na marchewce ułóż rozdrobnione mięso. Zalej wywarem do 3/4 wysokości. Z tej ilości wywaru oraz mięsa wyszły mi 4 kokilki o pojemności 400 ml.Mięso zalane wywarem
  • Gdy galaretka wystygnie całkowicie, wstaw kokilki do lodówki do całkowitego zastygnięcia.Zastygła galaretka

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *