|

Gołąbki z młodej kapusty z ryżem

Młoda kapusta jest już na tyle rozwinięta, że można z niej zrobić przepyszne gołąbki. Gołąbki z mięsa z indyka i wieprzowego z dodatkiem ryżu.

Zapraszam również na mój przepis na przepyszny bigos z młodej kapusty.

Gołąbki z młodej kapusty z ryżem

Ilość porcji

ok 20

gołąbków
Czas przygotowania

60

minut
Czas gotowania

~90

minut

Danie: mięsne, danie główne
Stopień trudności: łatwe
Na farsz do gołąbków użyłem pół na pół mięsa z udźca z indyka i mięsa wieprzowego z łopatki. Mięso zmieliłem w sklepie. Kapustę na gołąbki wybieraj niezbyt zbitą, wtedy liście będą dobrze odchodzić.
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • średnia główka młodej kapusty

  • 400 g mięsa z udźca z indyka

  • 400 g mięsa wieprzowego z łopatki

  • 150 g ryżu

  • duża marchewka

  • 2 średnie cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • średni pomidor

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 2 łyzki śmietany 18%

  • posiekany koperek

  • płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej

  • łyżeczka masła lub olej do smażenia

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie…

Gołąbki z młodej kapusty z ryżem – przepis

  • W osolonej wodzie ugotuj ryż na półtwardo. Wystarczy 10 minut gotowania. Ja użyłem ryżu w torebce. Wlej do połowy wysokości dużego garnka wodę. Lekko posól i zagotuj. Z kapusty zdejmij wierzchnie liście. Umyj kapustę. Natnij nożem głąb na około. Włóż kapustę do gotującej się wody głąbem do dołu. Po 4 – 5 minutach gotowania przewróć przy pomocy widelca kapustę. Pogotuj 2 -3 minuty i zdejmij liście, które zaczęły odchodzić. Powtarzaj to do momentu, aż zdejmiesz wszystkie liście. Pozostałą część kapusty też wykorzystasz. Po wystygnięciu zetnij nożem najgrubszy nerw z liści. Będziesz o wiele łatwiej zwijał gołąbki.Kapusta w garnkuObrane liście
  • Obierz i umyj marchew. Pokrój w talarki. Jedną cebulę pokrój w drobną kostkę. Drugą w piórka. Rozgrzej na patelni tłuszcz i zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę. Włóż do miski mięso, ostudzony ryż oraz zeszkloną cebulę. Przeciśnij przez praskę 2 ząbki czosnku. Posól, popieprz i dodaj majeranek. Wszystko dokładnie wymieszaj ręką.Cebula na patelniSkładniki farszuWymieszany farsz
  • Odmierz porcję farszu wielkości dużego jajka i połóż na liściu tam, gdzie był najgrubszy nerw. Zawiń liść do środka. Złóż do środka boki liścia i zacznij zwijać gołąbka do końca liścia. Zobacz zdjęcie. Zwijaj tak wszystkie liście do wyczerpania farszu.Zawijanie gołąbków
  • Na dnie dużego garnka z grubym dnem ułóż liście zdjęte na początku lub uszkodzone. Na nich układaj warstwami gołąbki, plasterki marchewki i posyp cebulą pokrojoną w piórka. Każdą warstwę posól i popieprz. Na wierzch możesz położyć pokrojoną resztę kapusty. warstwa gołąbków
  • Wlej do garnka do wysokości gołąbków wody. Przykryj i zagotuj. Gotuj pod przykryciem na małej mocy palnika przez około 1,5 godziny. Od czasu do czasu poruszaj garnkiem, aby gołąbki nie przywarły. W tym czasie sparz pomidor. Obierz ze skórki i zetrzyj na tarce jarzynowej. Dodaj do gotujących się gołąbków. Może równie dobrze być łyżka koncentratu pomidorowego. W razie potrzeby uzupełnij wodę.Ugotowane gołąbki.
  • Po ugotowaniu gołąbków odlej do małego garnka 1 1/2 szklanki wywaru. W małej ilości zimnej wody rozprowadź skrobię ziemniaczaną. Do daj łyżkę koncentratu pomidorowego i wymieszaj. Przelej do garnka. Włóż 2 łyżki śmietany i wymieszaj. Całość zagotuj na małej mocy palnika, mieszając. Jak sos zgęstnieje, będzie gotów.
    Podawaj z ziemniakami z wody.Gołąbki na talerzuSmacznego.

Podobne wpisy