Kluski śląskie tradycyjny przepis
Kluski śląskie z sosem to doskonały pomysł na obiad lub kolację. Prosty i szybki przepis na smaczne danie.
Zapraszam do moich innych przepisów na potrawy mączne oraz na Instagram.
Kluski śląskie sprawdzony przepis
4
porcje90
minut7
minutNa kluski śląskie lub kopytka najlepiej nadają się ziemniaki typu B i C. Zawierają one dużo skrobi. Musisz obrać około 1,4 kg ziemniaków, by otrzymać 1 kg ugotowanych. Na kluski również mogą być ziemniaki z obiadu, z poprzedniego dnia.
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
1 kg ugotowanych ziemniaków
250 g mąki ziemniaczanej/ skrobi ziemniaczanej – 1,5 szklanki
1 żółtko
łyżeczka miękkiego masła
sól
Kluski śląskie sprawdzony przepis – przepis
- Ziemniaki obierz i umyj. Pokrój na mniejsze kawałki. Włóż do garnka. Zalej wodą. Posól. Gotuj do miękkości. Odlej wodę znad ziemniaków. Odparuj. Przeciśnij ugotowane ziemniaki przez praskę lub zmiel maszynką do mięsa.
- Jeżeli ziemniaki są jeszcze ciepłe, to przestudź je. Wyrównaj powierzchnię ziemniaków i zaznacz na niej krzyż. Wyjmij jedną część, a w puste miejsce wsyp skrobię ziemniaczaną. Oddziel żółtko od białka i dodaj do miski. Włóż łyżeczkę masła. Posól. Zgnieć ciasto ziemniaczane na gładką masę.
- W dużym garnku zagotuj posoloną wodę. Oderwij kawałek ciasta wielkości średniego orzecha włoskiego. Uformuj kulkę. Na środku kciukiem zrób wgłębienie. Wyrób w ten sposób całe ciasto ziemniaczane. Kluski układaj na powierzchni posypanej mąką. Z tej ilości ciasta wyszło mi 57 klusek.
- Włóż połowę klusek do gotującej się wody. Zamieszaj łyżką cedzakową lub drewnianą by nie przywarły do dna. Zmniejsz moc palnika do takiej, aby woda gotowała się delikatnie. Gotuj od wypłynięcia klusek jeszcze 4 minuty. Wyjmuj łyżką cedzakową i układaj na talerzach. W ten sam sposób postąp z drugą połową klusek. Kluski śląski smakują wyśmienicie z dodatkiem sosów mięsnych jak i bezmięsnych. Pyszne są odsmażone na maśle na drugi dzień.