Knedle z sosem truskawkowym
||

Knedle ziemniaczane z truskawkami

Sezon na truskawki w pełni. Czas na knedle z truskawkami. To świetny pomysł na wiosenny obiad na słodko. Przepis łatwy i tani w wykonaniu.

Zapraszam również do przepisu na pierogi z truskawkami.

Knedle ziemniaczane z truskawkami

Ilość porcji

5

porcji
Czas przygotowania

45

minut
Czas gotowania

15

minut

Danie: knedle z truskawkami, danie bezmięsne
Stopień trudności: łatwe

Na knedle najlepiej nadają się ziemniaki typu C. Są one mączyste i zawierają dużo skrobi. Najbardziej znana odmiana to bryza. Można również użyć ziemniaków typu BC tzw. kategoria pośrednia. Truskawki na knedle dobrze jak są jednej wielkości. Przed obraniem moje ziemniaki ważyły 1,6 kg i były małe. Po obraniu zostało 1,1 kg.
Knedle świetnie smakują z sosem truskawkowym lub polane masłem z lekko zarumienioną bułką tartą.
Moja szklanka ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • 1100 g obranych ziemniaków

  • 300 g mąki tortowej typ 450 – 2 szklanki + do podsypania

  • 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej

  • 1 jajko

  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli + sól do gotowania ziemniaków i knedli

  • 800 g truskawek

  • 200 g śmietany 18% lub jogurtu naturalnego

  • cukier

Knedle ziemniaczane z truskawkami – przepis

  • Obierz i umyj ziemniaki. Pokrój na ćwiartki. Włóż do garnka. Zalej wodą, posól i ugotuj.Pokrojone ziemniaki
  • Odcedź i odparuj ziemniaki. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę do miski.Ugotowane ziemniakiZiemniaki przeciśnięte przez praskę
  • W dużym garnku zagotuj 4 litry lekko posolonej wody.
    Wystudź ziemniaki. Wsyp mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną. Wbij jajko i posól (1/2 płaskiej łyżeczki). Wymieszaj dokładnie ręką, aż powstanie jednolite gładkie ciasto. Jeżeli ciasto jest za rzadkie, to dodaj trochę mąki. UWAGA: Ciasto ziemniaczane na knedle nie może długo leżeć, gdyż po krótkim czasie zaczyna rzednąć. Trzeba dość szybko je wyrobić.Składniki na ciastoCiasto na knedle
  • Truskawki umyj pod bieżąca wodą. Wysusz ręcznikiem papierowym i odszypułkuj. Przygotuj tacę solidnie posypaną mąką, na której położysz knedle. Posyp stolnicę lekko mąką. Z kawałka ciasta utocz wałek o średnicy 4 cm. Podziel go na mniej więcej 3 cm kawałki.Wałek Wałek pokrojonyUmyte truskawki
  • Na dłoni spłaszcz kawałek ciasta. Ułóż na środku truskawkę i zamknij ją w cieście. Tak powstałą kulkę delikatnie zroluj między dłońmi. Odłóż na tacę. W ten sposób zrób wszystkie knedle. Mnie z tej porcji ciasta wyszło 25 średniej wiwlkości knedli.Zawijanie knedlaKnedleWkładaj ostrożnie knedle na lekko gotującą się wodę. Zamieszaj delikatnie. Gotuj na małej mocy palnika. Gdy knedle wypłyną na wierzch, gotuj jeszcze ok. 5 minut. Wyjmuj łyżką cedzakową i układaj na talerzach.Ugotowane knedle
  • Pozostałe truskawki rozgnieć widelcem. Dodaj śmietanę, posyp cukrem i wymieszaj. Powstałym sosem truskawkowym polewaj knedle ziemniaczane z truskawkami.Zgniecione truskawkiSos truskawkowyKnedle polane sosem truskawkowym

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *