Knedle ziemniaczane z truskawkami
Sezon na truskawki w pełni. Czas na knedle z truskawkami. To świetny pomysł na wiosenny obiad na słodko. Przepis łatwy i tani w wykonaniu.
Zapraszam również do przepisu na pierogi z truskawkami.
Knedle ziemniaczane z truskawkami
5
porcji45
minut15
minutDanie: knedle z truskawkami, danie bezmięsne
Stopień trudności: łatwe
Na knedle najlepiej nadają się ziemniaki typu C. Są one mączyste i zawierają dużo skrobi. Najbardziej znana odmiana to bryza. Można również użyć ziemniaków typu BC tzw. kategoria pośrednia. Truskawki na knedle dobrze jak są jednej wielkości. Przed obraniem moje ziemniaki ważyły 1,6 kg i były małe. Po obraniu zostało 1,1 kg.
Knedle świetnie smakują z sosem truskawkowym lub polane masłem z lekko zarumienioną bułką tartą.
Moja szklanka ma 250 ml pojemności.
Składniki
1100 g obranych ziemniaków
300 g mąki tortowej typ 450 – 2 szklanki + do podsypania
1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 jajko
1/2 płaskiej łyżeczki soli + sól do gotowania ziemniaków i knedli
800 g truskawek
200 g śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
cukier
Knedle ziemniaczane z truskawkami – przepis
- Obierz i umyj ziemniaki. Pokrój na ćwiartki. Włóż do garnka. Zalej wodą, posól i ugotuj.
- Odcedź i odparuj ziemniaki. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę do miski.
- W dużym garnku zagotuj 4 litry lekko posolonej wody.
Wystudź ziemniaki. Wsyp mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną. Wbij jajko i posól (1/2 płaskiej łyżeczki). Wymieszaj dokładnie ręką, aż powstanie jednolite gładkie ciasto. Jeżeli ciasto jest za rzadkie, to dodaj trochę mąki. UWAGA: Ciasto ziemniaczane na knedle nie może długo leżeć, gdyż po krótkim czasie zaczyna rzednąć. Trzeba dość szybko je wyrobić. - Truskawki umyj pod bieżąca wodą. Wysusz ręcznikiem papierowym i odszypułkuj. Przygotuj tacę solidnie posypaną mąką, na której położysz knedle. Posyp stolnicę lekko mąką. Z kawałka ciasta utocz wałek o średnicy 4 cm. Podziel go na mniej więcej 3 cm kawałki.
- Na dłoni spłaszcz kawałek ciasta. Ułóż na środku truskawkę i zamknij ją w cieście. Tak powstałą kulkę delikatnie zroluj między dłońmi. Odłóż na tacę. W ten sposób zrób wszystkie knedle. Mnie z tej porcji ciasta wyszło 25 średniej wiwlkości knedli.Wkładaj ostrożnie knedle na lekko gotującą się wodę. Zamieszaj delikatnie. Gotuj na małej mocy palnika. Gdy knedle wypłyną na wierzch, gotuj jeszcze ok. 5 minut. Wyjmuj łyżką cedzakową i układaj na talerzach.
- Pozostałe truskawki rozgnieć widelcem. Dodaj śmietanę, posyp cukrem i wymieszaj. Powstałym sosem truskawkowym polewaj knedle ziemniaczane z truskawkami.