Zupa krem z młodej kapusty i cukinii
Dzisiaj Irena robiła gołąbki z młodej kapusty. Zostało jej trochę farszu i kawałek kapusty. Postanowiłem ugotować zupę krem z kapusty i cukini z pulpecikami.
Zapraszam do przepisu na pyszne gołąbki z młodej kapusty.
Zupa krem z młodej kapusty i cukinii
Kuchnia: polska / potrawa: zupa, danie mięsne / stopień trudności: łatwe
Na farsz do gołąbków użyłem mięsa z udźca z indyka i mięsa wieprzowego z łopatki. Farsz był z ryżem. Przyprawiłem go solą, pieprzem, majerankiem, ziołami prowansalskimi oraz czosnkiem. Z mięsa, które pozostało z gołąbków, zrobiłem 4 małe klopsiki. Do zupy użyłem warzyw mrożonych.
Składniki
pozostały farsz z gołąbków
pozostała kapusta z gołąbków
1 średnia cukinia
2 średnie ziemniaki
150 g warzyw mrożonych
ząbek czosnku
przyprawy i zioła: sól, pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek…
posiekany koperek
łyżka śmietany 18% lub jogurt naturalny
Zupa krem z młodej kapusty i cukinii – przepis
- Zagotuj w garnku 3 szklanki wody z zielem angielskim i liściem laurowym. Obierz i umyj ziemniaki, pokrój w kostkę. Usuń końce z cukinii i pokrój w kostkę. Kapustę poszatkuj nożem. Z mięsa uformuj 4 pulpeciki.
- Włóż do gotującej się wody gałki. Gotuj na małej mocy palnika. Po 20 minutach dodaj pokrojone warzywa. Obierz ząbek czosnku i wyciśnij praską do garnka. Przypraw solą, pieprzem i ziołami. Gotuj jeszcze około 20 minut.
- Ugotowaną zupę zmiksuj blenderem. Do talerza włóż 2 pulpety, wlej zupę. Podawaj ze śmietaną i pieczywem. Posyp koperkiem.