Leczo z cukinią
|

Leczo z cukinią

Obecnie warzywami takimi jak papryka czy cukinia możemy się cieszyć cały rok. Zapraszam więc na mój najlepszy przepis na leczo. Przepis jest bardzo łatwy.

Tu znajdziesz inne moje przepisy z papryką. Zapraszam na Instagram.

Leczo

Ilość porcji

3

porcje
Czas przygotowania

20

minuty
Czas gotowania

40

minut

Leczo może być samodzielnym daniem obiadowym. Możesz podawać je z ryżem, makaronem lub pieczywem.
Danie główne, danie mięsne
Stopień trudności: łatwe i proste
Szklanka moja ma pojemność 250 ml.

Składniki

  • 300 g papryki czerwonej-2 papryki większe

  • 1/2 średniej cukinii

  • 2 średnie cebule

  • 3 parówki z szynki

  • 200 g wędzonej kiełbasy użyłem podwawelskiej

  • puszka krojonych pomidorów

  • 4 łyżki oleju rzepakowego

  • 3 ząbki czosnku

  • przyprawy: sól, szczypta cukru, pieprz czarny, papryka słodka i wędzona, oregano, majeranek…

  • woda

przepis na leczo

  • Przekrój papryki wzdłuż, wydrąż gniazda nasienne. Umyj pod bieżącą wodą papryki i cukinię. Obierz cebule i ząbki czosnku (lekko zgnieć je).
  • Papryki i cukinię pokrój w większą kostkę. Cebule krój w piórka, czosnek natomiast drobno. Parówki krój w plastry a plasterki kiełbasy przekrój na pół. Pokrojone składniki
  • Wlej olej na patelnię. Dodaj pokrojoną cebulę, smaż, aż się zeszkli, Dodaj kiełbasę i parówki. Smaż do lekkiego zarumienienia. Pod koniec smażenia dodaj pokrojony czosnek. Jeszcze chwilę podsmaż. Włóż na patelnię pokrojone papryki i cukinię. Przez kilka minut smaż bez przykrycia. Przykryj patelnię i na średniej mocy palnika duś przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu.Smażenie
  • Do 1,5 litrowego garnka wlej 1/2 szklanki wody o dodaj pomidory z puszki. Włóż zawartość patelni do garnka. Duś pod przykryciem, aż warzywa będą prawie miękkie. W czasie duszenia mieszaj od czasu do czasu oraz uzupełniaj wodę. Pod koniec duszenia dodaj przyprawy wedle swojego smaku.
    Ja podaję leczo najczęściej z ryżem. Również smakuje z makaronem czy pieczywem. Ten przepis to jeden z możliwych wariantów tej smacznej potrawy. Namawiam do poeksperymentowania z innymi składnikami.
    Gotowe leczo

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *