Miruna w sosie śmietanowo-porowym podana z makaronem
|

Miruna w sosie śmietanowo – porowym

Filet z miruny duszony w kremowym sosie śmietanowo–porowym, podany z makaronem, to moja propozycja na szybki obiad. Miruna to ryba dziko żyjąca w oceanie.

Zapraszam do moich innych przepisów na dania z ryb oraz na Instagram.

Miruna w sosie śmietanowo-porowym

Recipe by Marek
Ilość porcji

2

porcje
Czas przygotowania

20

minut
Czas duszenia

25

minut

Kuchnia: kuchnia polska / Potrawa: ryba duszona / Stopień trudności: łatwe

Miruna to ryba o kruchym delikatnym mięsie występuje w południowej Australii i Nowej Zelandii, a także u wybrzeży Atlantyku i Pacyfiku Ameryki Południowej od Peru po Brazylię. Kupując rybę, zwróć uwagę, by glazura na filecie była cienka i przeźroczysta. Filet ryby nie może mieć części wysuszonych. Po rozmrożeniu i odcieknięciu wody mięso ryby powinno być jędrne. Wybieraj grubsze kawałki. Miruna to moja propozycja, oczywiście możesz przyrządzić inną rybę np. dorsza, morszczuka, mintaja lub jakąś rybę słodkowodną. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • 300 g fileta miruny

  • 1/2 małej cukinii

  • 1/2 średniej cebuli

  • kawałek pora

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, zioła prowansalskie, ziele angielskie, liść laurowy

  • sok z cytryny

  • 1 łyżka śmietany 18%

  • olej do smażenia

  • posiekany koperek

Miruna w sosie śmietanowo-porowym – przepis

  • Filet miruny umyj w ciepłej wodzie. Osusz ręcznikiem papierowym. Podziel na mniejsze kawałki. Skrop sokiem z cytryny, Przypraw solą, pieprzem i ziołami. Odstaw.Przyprawione kawałki miruny
  • Cukinię, pora, umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Cebulę obierz. Warzywa pokrój w półplasterki.Pokrojone warzywa
  • Na patelni rozgrzej olej. Włóż pokrojoną cebulę i pora. Smaż na małej mocy palnika do momentu zeszklenia. Dodaj cukinię.Smażenie warzyw.Wlej 1/2 szklanki gorącej wody, dodaj kilka ziaren ziela angielskiego i liść laurowy. Włóż na patelnię kawałki ryby, na każdym połóż plasterek cytryny. Duś pod przykryciem przez około 20 minut na małej mocy palnika.Duszenie ryby na patelni.
  • Wyjmij uduszoną rybę na talerz. Uduszone warzywa z sosem przełóż do miski. Dopraw solą i pieprzem. Za pomocą blendera rozdrobnij warzywa do momentu, aż powstanie gładki sos. Rozdrabnianie warzywJeżeli sos jest za gęsty, to dolej gorącej wody. Włóż do sosu łyżkę śmietany i dokładnie wymieszaj. Gotowy sos śmietanowo-porowyPrzełóż sos i kawałki ryby na patelnię. Przed podaniem podgrzejesz na małej mocy palnika.Ryba w sosie śmietanowo-porowym
  • Ugotuj ulubiony makaron.
  • Podawaj uduszoną mirunę ułożoną na makaronie i polaną sosem śmietanowo-porowym. Posyp posiekanym koperkiem.Miruna w sosie śmietanowo-porowym podana z makaronem

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *