Młoda kapusta z kiełbasą i boczkiem
Idzie wiosna, a jak wiosna to na stole pojawia się młoda kapusta. Irena kupiła śliczną kapustę szpiczastą. Pytanie, co robimy? Wiadomo, bigos.
Zapraszam do moich innych przepisów z młodej kapusty oraz na Instagram.
Młoda kapusta z kiełbasą i boczkiem
4
porcje20
minut25
minut
Młoda kapusta duszona z kiełbasą i boczkiem to typowe danie wiosenne. Prosty i szybki przepis na danie jednogarnkowe. Powinno koniecznie znaleźć się na twoim stole. Młoda kapusta to jedno z pierwszych warzyw, które pojawia się na wiosnę. Do przygotowania młodej kapusty użyłem mrożonych warzyw. W przepisie sugeruję warzywa świeże. Taka młoda kapusta może być daniem głównym. Jeżeli przyrzadzisz ją bez dodatku mięsa, będzie pysznym dodatkiem do mięs np. kotleta schabowego.
Danie: danie główne, danie mięsne
Stopień trudności: łatwe i szybkie danie
Moja szklanka ma 250 ml pojemności.
Składniki
młoda kapusta – 1 kg
marchewka -1
korzeń pietruszki – 1/2
kawałek korzenia selera
2 średnie cebule
średni pomidor
kiełbasa wielkopolska – 200 g
boczek wędzony – 70 g
olej rzepakowy 20 g – 2 łyżki
masło – 1 łyżka
przyprawy: sól, pieprz czarny
posiekany koperek
Młoda kapusta z kiełbasą i boczkiem – przepis
- Kapustę umyj pod bieżącą wodą. Przekrój na pół i usuń głąb. Poszatkuj ostrym nożem.
- Pokrój kiełbasę, boczek i cebulę w kostkę.
- W miseczce zalej na moment wrzątkiem pomidor. Zdejmij skórkę i pokrój w kostkę.
- Wlej do garnka 2,5 szklanki wody. Resztę wody dolejesz w razie potrzeby później. Dodaj 3 ziarna ziela angielskiego i 2 liście laurowe. Po zagotowaniu wody dodaj kapustę. Wymieszaj i zagotuj.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Włóż kiełbasę z boczkiem i przesmaż do zarumienienia. Dodaj cebulę i łyżkę masła. Smaż do zeszklenia się cebuli.
- Przełóż zawartość patelni do gotującej się kapusty. Dodaj pomidor. Posól i popieprz. Całość wymieszaj. Jeżeli uznasz, że młoda kapusta jest za gęsta, dodaj resztę wody. Gotuj pod przykryciem około 25 minut. Pod koniec gotowania dodaj posiekany koperek. Wymieszaj i ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
Podawaj z ziemniakami z wody lub pieczywem.