Młoda kapusta z koperkiem
Dla nas najsmaczniejszą potrawą na wiosnę jest młoda kapusta duszona z koperkiem. Delikatna w smaku z niedużym dodatkiem gotowanego mięsa z kurczaka.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania mięsne oraz na Instagram.
Młoda kapusta z koperkiem
4
porcje20
minut30
minutKuchnia: polska / Potrawa: młoda kapusta / Stopień trudności: łatwe
Kupiłem kilogramową główkę młodej kapusty. Główka była dość zbita. Do kapusty dodałem niewielką ilość gotowanego mięsa z kurczaka, ale nie jest to konieczne. Kapusta duszona na samym maśle będzie równie smaczna. Koniecznie dodaj sporo posiekanego koperku.
Składniki
główka młodej kapusty – ok 1 kg
garść mrożonych warzyw krojonych w słupki
2 łyżki masła
1 średnia cebula
mięso z kurczaka gotowane – opcjonalnie
przyprawy: sól, pieprz czarny, ziarna ziela angielskiego,
2 liście lauroweposiekany koperek
2 łyżki octu jabłkowego
Młoda kapusta z koperkiem – przepis
- Usuń uszkodzone liście z wierzchu główki kapusty. Umyj kapustę pod bieżącą wodą.
- Przetnij główkę na pół. Poszatkuj nożem kapustę.
- Przełóż poszatkowaną kapustę do garnka. Wrzuć ziele angielskie i liście laurowe oraz mrożone warzywa. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść masło. Dodaj cebulę i smaż do zeszklenia. Jeżeli zdecydujesz się na dodatek mięsa, to pokrój je w kostkę. Zeszkloną cebulę oraz gotowane mięso dodaj do kapusty. Posól i popieprz kapustę. Wymieszaj wszystkie składniki. Wlej do garnka szklankę wody i przykryj pokrywką. Duś na małej mocy palnika przez 30 minut. Na koniec wlej 2 łyżki octu jabłkowego i dodaj koperek. Wymieszaj i spróbuj, ewentualnie dopraw.