Naleśniki polane sosem
||

Naleśniki z serem i truskawkami

Sezon truskawkowy się rozpoczął, zapraszam na przepyszne naleśniki z serem i truskawkami. Polane sosem truskawkowym będą najsmaczniejszym deserem dla dzieci.

Zapraszam do moich innych przepisów na naleśniki oraz na Instagram.

Naleśniki z serem i truskawkami

Recipe by Marek
Ilość porcji

6

naleśników
Czas przygotowania

60

minut
Czas pieczenia

5

minut

Kuchniabezmięsna / Potrawa: naleśniki / Stopień trudności: łatwe

Placki na naleśniki upiecz według tego przepisu.

Składniki na farsz

  • 250 g twarogu półtłustego – 1 kostka

  • 1 łyżka śmietany 18%

  • szczypta cynamonu

  • 8 g cukru wanilinowego – 1/2 opakowania

  • cukier według uznania

  • 300 g średnich truskawek

  • olej lub masło do smażenia naleśników

  • 2 łyżeczki cukru do sosu

Naleśniki z serem i truskawkami – przepis

  • Umyj truskawki, usuń szypułki. Pokrój nożem na mniejsze kawałki 10 truskawek. Twaróg przełóż do miski. Włóż łyżkę śmietany, szczyptę cynamonu, cukier wanilinowy oraz posyp cukrem. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie widelcem.Przygotowywanie farszu serowego Przełóż pokrojone truskawki do twarogu i delikatnie wymieszaj.
  • Na każdy placek nałóż porcję farszu i zwiń, tak jak pokazałem na zdjęciu.Formowanie naleśników
  • Pozostałe truskawki rozdrobnij widelcem. Posyp cukrem i wymieszaj.Sos truskawkowy
  • Rozgrzej na patelni olej lub masło na patelni. Ułóż naleśniki na rozgrzanym tłuszczu i obsmaż z obu stron na rumiano. Obsmażanie naleśnikówObsmażone naleśniki, podawaj polane sosem truskawkowym.Naleśniki polane sosem

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *