Naleśniki z serem i truskawkami
Sezon truskawkowy się rozpoczął, zapraszam na przepyszne naleśniki z serem i truskawkami. Polane sosem truskawkowym będą najsmaczniejszym deserem dla dzieci.
Zapraszam do moich innych przepisów na naleśniki oraz na Instagram.
Naleśniki z serem i truskawkami
6
naleśników60
minut5
minutKuchnia: bezmięsna / Potrawa: naleśniki / Stopień trudności: łatwe
Placki na naleśniki upiecz według tego przepisu.
Składniki na farsz
250 g twarogu półtłustego – 1 kostka
1 łyżka śmietany 18%
szczypta cynamonu
8 g cukru wanilinowego – 1/2 opakowania
cukier według uznania
300 g średnich truskawek
olej lub masło do smażenia naleśników
2 łyżeczki cukru do sosu
Naleśniki z serem i truskawkami – przepis
- Umyj truskawki, usuń szypułki. Pokrój nożem na mniejsze kawałki 10 truskawek. Twaróg przełóż do miski. Włóż łyżkę śmietany, szczyptę cynamonu, cukier wanilinowy oraz posyp cukrem. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie widelcem. Przełóż pokrojone truskawki do twarogu i delikatnie wymieszaj.
- Na każdy placek nałóż porcję farszu i zwiń, tak jak pokazałem na zdjęciu.
- Pozostałe truskawki rozdrobnij widelcem. Posyp cukrem i wymieszaj.
- Rozgrzej na patelni olej lub masło na patelni. Ułóż naleśniki na rozgrzanym tłuszczu i obsmaż z obu stron na rumiano. Obsmażone naleśniki, podawaj polane sosem truskawkowym.