Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami
Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami to pomysł na szybki i smaczny obiad lub kolację. Naleśniki polane sosem śmietanowo – pomidorowym i zapiekane w piekarniku.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania bezmięsne oraz Instagram.
Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami
10
naleśników40
minut25
minutKuchnia: bezmięsna / Potrawa: naleśniki / Stopień trudności: łatwe
Jeżeli będziesz używał szpinaku mrożonego, musisz go wcześniej rozmrozić i odlać wodę z glazury. Moja szklanka ma 250 ml pojemności. Naleśniki smażyłem na patelni o średnicy 21 cm.
Składniki
Ciasto naleśnikowe
320 g mąki tortowej typ 450 – 2 szklanki
330 ml mleka o zawartości 3,2% tłuszczu – 1 i 1/3 szklanki
330 ml wody – 1 i 1/3 szklanki
2 jajka
szczypta soli
2 łyżki oleju
Farsz
450 g szpinaku mrożonego w brykietach
4 średnie pieczarki
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany 18%
przyprawy: sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie
olej do smażenia
Sos śmietanowo – pomidorowy
1 większy pomidor
150 g śmietany 18% – 0,6 szklanki
przyprawy: sól, pieprz czarny, oregano
płaska łyżeczka mąki
Wskazówki
- Przygotuj wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiej przez sito do miski. Wlej do naczynia, całe mleko i połowę wody. Wbij do płynu jajka i posól. Rózgą dokładnie wymieszaj jajko z mlekiem i wodą. Zacznij wlewać płyn do mąki. Jednocześnie mieszaj rózgą bądź mikserem powstające ciasto. Gdy ciasto będzie gęstnieć, dodawaj powoli pozostałą wodę. Rada: Nie wlewaj całej wody na raz. O wiele lepiej jest wyrabiać ciasto gęściejsze. Jak ciasto będzie miało gładką konsystencję i nie będzie miało grudek, wlej resztę wody. Mieszaj do połączenia wszystkich składników. Ciasto będzie stosunkowo rzadkie. Ciasto nie co zgęstnieje w czasie odpoczywania. Z takiego ciasta łatwo smażyć cienkie naleśniki. Wlej do ciasta łyżkę oleju. Dokładnie wymieszaj całość. Dodanie oleju sprawi, że nie będziesz musiał smarować patelni tłuszczem w czasie smażenia placków. Przykryj i odstaw na 30 minut, by ciasto odpoczęło.
Przed smażeniem pierwszego naleśnika, posmaruj patelnię delikatnie olejem. W ten sposób pierwszy placek będzie zawsze udany. Ustaw średnią moc palnika i nagrzej patelnię. Wlej na patelnię porcję ciasta. Smaż do zarumienienia się placka. Przewróć na drugą stronę. Usmażone placki odkładaj na talerz. Dobierz tak moc palnika, by zapiekanie placków nie następowało za szybko, bo będą surowe w środku. Z podanej ilości składników wyszło mi 16 placków. Dziesięć wykorzystałem do naleśników ze szpinakiem i pieczarkami, a z 6 placków zrobiłem naleśniki z serem i truskawkami. Przepis na te naleśniki znajdziesz tutaj. - Gdy ciasto odpoczywa, przygotuj farsz do naleśników. Obierz cebulę i ząbki czosnku. Cebulę pokrój w kostkę i posiekaj nożem czosnek.
- Pieczarki oczyść i umyj pod bieżącą wodą. Pokrój w słupki. Na patelni rozgrzej olej, włóż cebulę i smaż na małej mocy palnika do zeszklenia. Pod koniec smażenia wsyp posiekany czosnek i chwilę podsmaż. Dodaj do patelni pokrojone pieczarki. Smaż je na średniej mocy palnika przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie przykryj patelnię i duś przez kilka minut. Do usmażonych pieczarek włóż szpinak i wszystko wymieszaj. Smaż do momentu odparowania sosu. Przypraw farsz solą, pieprzem i ziołami. Wymieszaj. Gotowy farsz odstaw do przestygnięcia.
- Zalej pomidora gorącą wodą. Po chwili wyjmij i obierz ze skórki. Pokrój na drobniejsze kawałki i umieść w naczyniu, w którym będziesz mógł go zblędować. Do rozdrobnionego pomidora dodaj śmietanę, mąkę i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
- Nagrzej piekarnik do 180℃. Grzanie góra/dół. Naczynie żaroodporne o wymiarach 30×20 cm wysmaruj olejem. Na każdy placek nałóż porcję farszu i zwiń, tak jak pokazałem na zdjęciu. Układaj naleśniki w naczyniu. Polej sosem śmietanowo – pomidorowym.
- Wstaw naczynie do piekarnika i zapiekaj do momentu ścięcia się sosu i zarumienienia się naleśników. Trwa to zazwyczaj kilkanaście minut.
- Zapieczone naleśniki podawaj na ciepło.