Racuchy drożdżowe z jabłkami
Moje racuchy drożdżowe z jabłkami są puszyste i bardzo smakują mojej wnuczce i wnukom. Przepis prosty i szybki w wykonaniu. Piekła je moja babcia i mama.
Zapraszam do moich innych mącznych przepisów oraz na Instagram.
Racuchy drożdżowe z jabłkami
24
racuchy25
minut45
minut30
minutKuchnia: polska / Potrawa: racuchy / Stopień trudności: łatwe
Do przygotowania racuchów użyj odmiany jabłek kwaskowych takich jak szara reneta, Boskoop lub antonówka. Wszystkie składniki racuchów muszą mieć temperaturę pokojową.
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
300 g mąki tortowej typ 450 – 2 szklanki
8 g cukru wanilinowego – 1/2 saszetki
1/2 łyżeczki cukru
szczypta soli
20 g drożdży świeżych lub 7 g suchych
2 kwaśne jabłka
300 ml ciepłego mleka – 1 1/5 szklanki
1 jajko
olej do smażenia
Cukier puder do posypania racuchów
Racuchy drożdżowe z jabłkami – przepis
- Podgrzej mleko. Przesiej do większej miski mąkę tortową. Wsyp cukier wanilinowy i posól. Wymieszaj suche składniki. Zrób dołek w mące. Wkrusz drożdże. Posyp cukrem. Wlej pół szklanki ciepłego mleka. Lekko wymieszaj zaczyn z mąką. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie wbij jajko i wlej resztę mleka. Zacznij rózgą lub mikserem wyrabiać ciasto. Wyrabiaj do momentu, aż będzie gładkie i bez grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeżeli używasz drożdży suchych, wsyp do suchych składników i wymieszaj. Następnie zacznij wyrabiać ciasto. Jeżeli ciasto wychodzi za gęste, dodaj mleka. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ja wykorzystuję piekarnik z włączoną żarówką.
- Jabłka umyj. Obierz i pokrój na plasterki.
- Rozgrzej na patelni olej. Gdy ciasto wyrośnie (u mnie trwało to 45 minut), połóż na ciasto cząstkę jabłka. Łyżką zamoczoną w wodzie wkładaj jabłko wraz z ciastem na patelnię. Smaż na średniej mocy palnika. Po usmażeniu spodu racucha obróć go na drugą stronę. Smaż na złoty kolor. Po usmażeniu przełóż na ręcznik papierowy. Po usmażeniu partii racuchów usuń z patelni resztki pozostałe ze smażenia i dodaj oleju.
- Usmażone racuchy z jabłkami przed podaniem posyp cukrem pudrem.