Racuchy z jabłkami

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Moje racuchy drożdżowe z jabłkami są puszyste i bardzo smakują mojej wnuczce i wnukom. Przepis prosty i szybki w wykonaniu. Piekła je moja babcia i mama.

Zapraszam do moich innych mącznych przepisów oraz na Instagram.

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Recipe by Marek
Ilość porcji

24

racuchy
Czas przygotowania

25

minut
Czas oczekiwania

45

minut
Czas smażenia

30

minut

Kuchnia: polska / Potrawa: racuchy / Stopień trudności: łatwe

Do przygotowania racuchów użyj odmiany jabłek kwaskowych takich jak szara reneta, Boskoop lub antonówka. Wszystkie składniki racuchów muszą mieć temperaturę pokojową.
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • 300 g mąki tortowej typ 450 – 2 szklanki

  • 8 g cukru wanilinowego – 1/2 saszetki

  • 1/2 łyżeczki cukru

  • szczypta soli

  • 20 g drożdży świeżych lub 7 g suchych

  • 2 kwaśne jabłka

  • 300 ml ciepłego mleka – 1 1/5 szklanki

  • 1 jajko

  • olej do smażenia

  • Cukier puder do posypania racuchów

Racuchy drożdżowe z jabłkami – przepis

  • Podgrzej mleko. Przesiej do większej miski mąkę tortową. Wsyp cukier wanilinowy i posól. Wymieszaj suche składniki. Zrób dołek w mące. Wkrusz drożdże. Posyp cukrem. Wlej pół szklanki ciepłego mleka. Lekko wymieszaj zaczyn z mąką. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie wbij jajko i wlej resztę mleka. Zacznij rózgą lub mikserem wyrabiać ciasto. Wyrabiaj do momentu, aż będzie gładkie i bez grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeżeli używasz drożdży suchych, wsyp do suchych składników i wymieszaj. Następnie zacznij wyrabiać ciasto. Jeżeli ciasto wychodzi za gęste, dodaj mleka. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ja wykorzystuję piekarnik z włączoną żarówką.Ciasto na racuchy
gęstość ciasta
  • Jabłka umyj. Obierz i pokrój na plasterki.Jabłkapokrojone jabłka
  • Rozgrzej na patelni olej. Gdy ciasto wyrośnie (u mnie trwało to 45 minut), połóż na ciasto cząstkę jabłka. Łyżką zamoczoną w wodzie wkładaj jabłko wraz z ciastem na patelnię. Smaż na średniej mocy palnika. Po usmażeniu spodu racucha obróć go na drugą stronę. Smaż na złoty kolor. Po usmażeniu przełóż na ręcznik papierowy. Po usmażeniu partii racuchów usuń z patelni resztki pozostałe ze smażenia i dodaj oleju.Smażenie racuchów
  • Usmażone racuchy z jabłkami przed podaniem posyp cukrem pudrem.Usmażone racuchy

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *