Ryba w sosie porowo-śmietanowym
|

Ryba duszona w sosie porowo-śmietanowym

Ryba duszona w sosie porowo-śmietanowym to doskonałe danie obiadowe lub na proszoną kolację. Sprawdzony i prosty przepis z tylko kilku składników.

Zapraszam do moich innych przepisów na dania z ryb oraz na Instagram.

Ryba duszona w sosie porowo-śmietanowym

Recipe by Marek
Ilość porcji

2

porcje
Czas przygotowania

25

minut
Czas duszenia

25

minut



Danie przygotowałem z ryby miruny. Miruna ma bardzo delikatne mięso, dlatego też jest obrabiana i mrożona na statkach od razu po złowieniu. Kupując rybę, zwróć uwagę, by glazura na filecie była bardzo cienka i przeźroczysta. Filet ryby nie może mieć części wysuszonych. Po rozmrożeniu i odcieknięciu wody mięso ryby powinno być jędrne. Wybieraj grubsze kawałki. Miruna to moja propozycja, oczywiście możesz przyrządzić inną rybę np. dorsza, morszczuka, mintaja lub jakąś rybę słodkowodną.

Składniki

  • 400 g fileta z miruny

  • 1/2 dużej cebuli

  • kawałek białej części pora

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, majeranek, zioła prowansalskie

  • 150 g śmietany 18%

  • 1/2 łyżeczki mąki pszennej

  • sok z cytryny

  • posiekany koperek

Ryba duszona w sosie porowo-śmietanowym – przepis

  • Filety miruny umyj pod ciepłą wodą. Pokrój na mniejsze porcje. Skrop obficie sokiem z cytryny. Posól, popieprz i przypraw ziołami. Ryby nie musisz rozmrażać.Porcje miruny
  • Cebulę obierz i pokrój w piórka. Białą część pora umyj i pokrój w talarki.Cebula i por
  • Rozgrzej na patelni olej. Włóż pokrojoną cebulę i por. Smaż na małej mocy palnika do zeszklenia. Smażenie cebuli i pora
  • Wlej do patelni szklankę wody i zagotuj. Posól i popieprz sos. Ułóż kawałki ryby na patelni. Duś pod przykryciem przez około 20 minut na małej mocy palnika.Duszenie ryby
  • Włóż do kubka śmietanę 18%, wsyp 1/2 łyżeczki mąki. Dokładnie wymieszaj, by nie było grudek. Wlej do śmietany kilka łyżek sosu i wymieszaj. Śmietana z mąkąPod koniec duszenia wyjmij z patelni kawałki ryby. Wylej zawartość kubka na patelnię. Wszystko wymieszaj. Posyp koperkiem.Sos porowo-śmietanowyUłóż z powrotem rybę na patelni. Poduś wszystko kilka minut pod przykryciem. Podawaj rybę z ziemniakami lub ryżem oraz z ulubioną surówką.Ryba w sosie porowo-śmietanowym z ziemniakami

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *