Ryba duszona w sosie porowo-śmietanowym
Ryba duszona w sosie porowo-śmietanowym to doskonałe danie obiadowe lub na proszoną kolację. Sprawdzony i prosty przepis z tylko kilku składników.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania z ryb oraz na Instagram.
Ryba duszona w sosie porowo-śmietanowym
2
porcje25
minut25
minut
Danie przygotowałem z ryby miruny. Miruna ma bardzo delikatne mięso, dlatego też jest obrabiana i mrożona na statkach od razu po złowieniu. Kupując rybę, zwróć uwagę, by glazura na filecie była bardzo cienka i przeźroczysta. Filet ryby nie może mieć części wysuszonych. Po rozmrożeniu i odcieknięciu wody mięso ryby powinno być jędrne. Wybieraj grubsze kawałki. Miruna to moja propozycja, oczywiście możesz przyrządzić inną rybę np. dorsza, morszczuka, mintaja lub jakąś rybę słodkowodną.
Składniki
400 g fileta z miruny
1/2 dużej cebuli
kawałek białej części pora
przyprawy: sól, pieprz czarny, majeranek, zioła prowansalskie
150 g śmietany 18%
1/2 łyżeczki mąki pszennej
sok z cytryny
posiekany koperek
Ryba duszona w sosie porowo-śmietanowym – przepis
- Filety miruny umyj pod ciepłą wodą. Pokrój na mniejsze porcje. Skrop obficie sokiem z cytryny. Posól, popieprz i przypraw ziołami. Ryby nie musisz rozmrażać.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka. Białą część pora umyj i pokrój w talarki.
- Rozgrzej na patelni olej. Włóż pokrojoną cebulę i por. Smaż na małej mocy palnika do zeszklenia.
- Wlej do patelni szklankę wody i zagotuj. Posól i popieprz sos. Ułóż kawałki ryby na patelni. Duś pod przykryciem przez około 20 minut na małej mocy palnika.
- Włóż do kubka śmietanę 18%, wsyp 1/2 łyżeczki mąki. Dokładnie wymieszaj, by nie było grudek. Wlej do śmietany kilka łyżek sosu i wymieszaj. Pod koniec duszenia wyjmij z patelni kawałki ryby. Wylej zawartość kubka na patelnię. Wszystko wymieszaj. Posyp koperkiem.Ułóż z powrotem rybę na patelni. Poduś wszystko kilka minut pod przykryciem. Podawaj rybę z ziemniakami lub ryżem oraz z ulubioną surówką.