Rydze w śmietanie

Rydze smażone na maśle w śmietanie

Rydze smażone na maśle w śmietanie to jedno z najsmaczniejszych dań grzybowych. Potrawa o niepowtarzalnym smaku zadowoli najwybredniejszego smakosza.

Zapraszam do moich innych przepisów na dania bezmięsne oraz na Instagram.

Rydze smażone na maśle w śmietanie

Recipe by Marek
Ilość porcji

2

porcje
Czas przygotowania

20

minut
Czas duszenia

25

minut

Kategoria: Danie bezmięsne/ Potrawa: Rydze w śmietanie/ Stopień trudności: łatwe

Składniki

  • 500 g rydzów

  • 1/2 średniej cebuli

  • 2 łyżki masła

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%

  • posiekany koperek lub natka pietruszki

  • sól i czarny pieprz

Rydze smażone na maśle w śmietanie – przepis

  • Rydze oczyść z igliwia i trawy. Umyj pod bieżącą wodą. Ułóż na papierowym ręczniku by ociekły. Pokrój grzyby w paski.Rydze
  • Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Rozpuść masło na patelni. Dodaj pokrojoną cebulę. Smaż do zeszklenia. Przełóż pokrojone rydze na patelnię. Duś na najmniejszej mocy palnika pod przykryciem 20 – 25 minut. Rydze puszczą sok. Od czasu do czasu pomieszaj. Pod koniec duszenia posól i popieprz. Wlej śmietankę. Duś jeszcze chwilę, do zgęstnienia sosu.Duszenie rydzów
  • Rydze w śmietanie podawaj z pieczywem. Bardzo smaczne są z kaszą jęczmienną.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *