Duszone schab podany z kaszą i marchewką
|

Schab duszony w sosie własnym z cebulą

Schab duszony w sosie własnym z cebulą to świetny pomysł na obiad. Kruchy schab polecam podać z kaszą jęczmienną i ulubioną surówką, a będzie smakował wyśmienicie.

Zapraszam do moich innych przepisów na dania mięsne oraz na Instagram.

Schab duszony w sosie własnym z cebulą

Recipe by Marek
Ilość porcji

3

porcje
Czas przygotowania

30

minut
Czas duszenia

60

minut

Kuchnia: polska / Potrawa: schab duszony/ Stopień trudności: łatwe

Kupiłem schab środkowy pokrojony na 15 mm plastry bez rozbijania. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • 1 kg schabu – 9 kotletów

  • 1 duża cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka mielona słodka, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy

  • mąka do oprószenia kotletów

  • olej do smażenia

  • 4 średnie marchewki

  • 1/2 puszki zielonego groszku

  • 1 łyżeczka masła

  • posiekany koperek

Schab duszony w sosie własnym z cebulą – przepis

  • Plastry schabu rozbij lekko, uderzając ręką, nie rozbijaj tłuczkiem, bo mięso będzie niesmaczne.Rozbite ręką kotlety
  • Obierz cebulę i pokrój w talarki. Obierz ząbki czosnku i posiekaj nożem. Obierz i umyj marchewkę. Pokrój w kostkę.Pokrojone warzywa
  • Każdy kotlet posól i popieprz. Oprósz ziołami i papryką. Na wierzch rozłóż cebulę i posyp posiekanym czosnkiem. Dodaj parę ziaren ziela angielskiego oraz liście laurowe. Przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki.Przyprawione kotlety
  • Zagotuj posoloną lekko wodę w garnku. Włóż marchewkę, ma być tylko zakryta wodą. Gotuj, aż będzie miękka. Pod koniec gotowania dodaj groszek i wymieszaj. Włóż łyżeczkę masła i wymieszaj. Oprósz mąką i wymieszaj. Chwilę podduś.
  • Wyjmij z lodówki schab. Usuń na talerzyk z powierzchni kotletów cebulę i przyprawy. Oprósz mąką. Oprószone mąką kotletyW garnku o grubym dnie zagotuj 2 szklanki wody. Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż każdy kotlet z obu stron na złoty kolor. Przełóż do garnka. Do pozostałego tłuszczu na patelni włóż cebulę z przyprawami i smaż do zeszklenia. Przełóż do garnka ze schabem. Przypraw solą i pieprzem.Obsmażanie kotletów i cebuli
  • Duś pod przykryciem na najmniejszej mocy palnika. Od czasu do czasu poruszaj garnkiem, by kotlety nie przywarły do dna. W razie potrzeby uzupełnij wodą sos. Mój schab był już miękki po godzinie duszenia.Duszenie schabu
  • Uduszony schab przełóż do półmiska. Podawaj z kaszą oraz duszoną marchewką. Posyp posiekanym koperkiem.Duszone schab podany z kaszą i marchewką

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *