Schab duszony w sosie własnym z cebulą
Schab duszony w sosie własnym z cebulą to świetny pomysł na obiad. Kruchy schab polecam podać z kaszą jęczmienną i ulubioną surówką, a będzie smakował wyśmienicie.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania mięsne oraz na Instagram.
Schab duszony w sosie własnym z cebulą
3
porcje30
minut60
minutKuchnia: polska / Potrawa: schab duszony/ Stopień trudności: łatwe
Kupiłem schab środkowy pokrojony na 15 mm plastry bez rozbijania. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
1 kg schabu – 9 kotletów
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka mielona słodka, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
mąka do oprószenia kotletów
olej do smażenia
4 średnie marchewki
1/2 puszki zielonego groszku
1 łyżeczka masła
posiekany koperek
Schab duszony w sosie własnym z cebulą – przepis
- Plastry schabu rozbij lekko, uderzając ręką, nie rozbijaj tłuczkiem, bo mięso będzie niesmaczne.
- Obierz cebulę i pokrój w talarki. Obierz ząbki czosnku i posiekaj nożem. Obierz i umyj marchewkę. Pokrój w kostkę.
- Każdy kotlet posól i popieprz. Oprósz ziołami i papryką. Na wierzch rozłóż cebulę i posyp posiekanym czosnkiem. Dodaj parę ziaren ziela angielskiego oraz liście laurowe. Przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki.
- Zagotuj posoloną lekko wodę w garnku. Włóż marchewkę, ma być tylko zakryta wodą. Gotuj, aż będzie miękka. Pod koniec gotowania dodaj groszek i wymieszaj. Włóż łyżeczkę masła i wymieszaj. Oprósz mąką i wymieszaj. Chwilę podduś.
- Wyjmij z lodówki schab. Usuń na talerzyk z powierzchni kotletów cebulę i przyprawy. Oprósz mąką. W garnku o grubym dnie zagotuj 2 szklanki wody. Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż każdy kotlet z obu stron na złoty kolor. Przełóż do garnka. Do pozostałego tłuszczu na patelni włóż cebulę z przyprawami i smaż do zeszklenia. Przełóż do garnka ze schabem. Przypraw solą i pieprzem.
- Duś pod przykryciem na najmniejszej mocy palnika. Od czasu do czasu poruszaj garnkiem, by kotlety nie przywarły do dna. W razie potrzeby uzupełnij wodą sos. Mój schab był już miękki po godzinie duszenia.
- Uduszony schab przełóż do półmiska. Podawaj z kaszą oraz duszoną marchewką. Posyp posiekanym koperkiem.