Serek z jogurtu

Labneh serek z jogurtu greckiego

Serek z jogurtu greckiego to przepyszny biały ser o jedwabistej konsystencji. Świetnie się nadaje do smarowania pieczywa, naleśników i słodkich wypieków.

Zapraszam do moich przepisów na inne przetwory oraz na Instagram.

Domowy serek z jogurtów grecki składa się tylko z dwóch składników, nie zawiera żadnych konserwantów ani też ulepszaczy. W łatwy sposób możesz zrobić serek smakowy z różnymi dodatkami jak również serek naturalny. Zapraszam do moich przepisów na pieczywo, które wybornie smakuje z serkiem.

Serek z jogurtu greckiego

Ilość porcji

400 g

serka
Czas przygotowania

10

minut
Czas oczekiwania

12

godzin

Kuchnia: arabska / Potrawa: ser / stopień trudności: łatwe

Do zrobienia serka z jogurtu greckiego potrzebne będzie naczynie, w którym ustawisz sitko. Między sitkiem a dnem naczynia musi być wolna przestrzeń. Potrzebna będzie również gaza (może być pielucha tetrowa).
Serek zrobisz z jogurtu greckiego, jak również z jogurtu typu greckiego.

Składniki

  • 800 g jogurtu naturalnego typu greckiego – 2 opakowania

  • 2 szczypty soli

Serek z jogurtu greckiego – przepis

  • Ustaw sitko w garnku. Wyłóż do sitka złożoną na pół gazą. Przełóż jogurt do miski. Posól i dokładnie wymieszaj. Jeżeli chcesz otrzymać jogurt smakowy, to dodaj ulubione zioła i przyprawy.JogurtGarnek z sitkiemGaza w sitku
  • Przełóż jogurt na sitko. Zbierz razem na przemian dwa rogi gazy i zawiąż na supeł.Jogurt wymieszany z soląJogurt w sitku
  • Zawieś gazę z jogurtem tak by serwatka mogła skapywać do podstawionego naczynia. Po 12 godzinach serek jest gotowy.Serek z jogurtuSerekSerek możesz przechowywać w lodówce przez kilka dni. Z 800 gramów jogurtu otrzymałem 400 g serka.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *