Labneh serek z jogurtu greckiego
Serek z jogurtu greckiego to przepyszny biały ser o jedwabistej konsystencji. Świetnie się nadaje do smarowania pieczywa, naleśników i słodkich wypieków.
Zapraszam do moich przepisów na inne przetwory oraz na Instagram.
Domowy serek z jogurtów grecki składa się tylko z dwóch składników, nie zawiera żadnych konserwantów ani też ulepszaczy. W łatwy sposób możesz zrobić serek smakowy z różnymi dodatkami jak również serek naturalny. Zapraszam do moich przepisów na pieczywo, które wybornie smakuje z serkiem.
Serek z jogurtu greckiego
400 g
serka10
minut12
godzinKuchnia: arabska / Potrawa: ser / stopień trudności: łatwe
Do zrobienia serka z jogurtu greckiego potrzebne będzie naczynie, w którym ustawisz sitko. Między sitkiem a dnem naczynia musi być wolna przestrzeń. Potrzebna będzie również gaza (może być pielucha tetrowa).
Serek zrobisz z jogurtu greckiego, jak również z jogurtu typu greckiego.
Składniki
800 g jogurtu naturalnego typu greckiego – 2 opakowania
2 szczypty soli
Serek z jogurtu greckiego – przepis
- Ustaw sitko w garnku. Wyłóż do sitka złożoną na pół gazą. Przełóż jogurt do miski. Posól i dokładnie wymieszaj. Jeżeli chcesz otrzymać jogurt smakowy, to dodaj ulubione zioła i przyprawy.
- Przełóż jogurt na sitko. Zbierz razem na przemian dwa rogi gazy i zawiąż na supeł.
- Zawieś gazę z jogurtem tak by serwatka mogła skapywać do podstawionego naczynia. Po 12 godzinach serek jest gotowy.Serek możesz przechowywać w lodówce przez kilka dni. Z 800 gramów jogurtu otrzymałem 400 g serka.