Drożdżowe ślimaczki cynamonowe
Kolejny fajny przepis z udziałem cynamonu. Ślimaczki cynamonowe to bułeczki uwielbiane przez nasze wnuki. Prosty, łatwy przepis, z którym poradzi sobie każdy.
Zapraszam na moje przepisy na inne ciasta oraz na Instagram.
Ślimaczki cynamonowe
około 25
ślimaczków60
minut20
minutDanie: ciasta
Stopień trudności: łatwy
Do wykonania ślimaczków cynamonowych polecam mój przepis na ciasto drożdżowe podstawowe.
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
1000 g ciasta drożdżowego z tego przepisu
30 g masła
4 łyżeczki cynamonu
50 g cukru – 1/4 szklanki
cukier do posypania ślimaczków może być również kruszonka
Ślimaczki cynamonowe – przepis
- W małym garnku rozpuść masło. Wymieszaj dokładnie cukier z cynamonem. Ciasto drożdżowe podziel na dwie części. Rozwałkuj na prostokąt o grubości około 5 milimetrów. Posmaruj masłem za pomocą pędzla silikonowego, zostawiając 2 – centymetrowy margines przy dłuższym boku. Posyp mieszanką cukru z cynamonem całą powierzchnię, pozostawiając margines.Zacznij zwijać rulon wzdłuż dłuższego boku. Po zwinięciu ułóż rulon, tak by szew był pod spodem.
- Przygotuj 2 blaszki, wyłóż papierem do pieczenia. Ja użyłem blach o wymiarach 30×30 centymetrów. Ostrym nożem pokrój roladę na 1,5 centymetrowe plastry. Układaj na blaszkach. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrastania.
- Ustaw temperaturę na 180 oC, grzanie góra – dół. Przed pieczeniem posmaruj ślimaczki białkiem, które pozostało po zrobieniu ciasta drożdżowego. Posyp cukrem lub kruszonką.
- Wstaw blach do nagrzanego piekarnika. Piecz około 20 minut. Cały czas obserwuj, czy ciasto za mocno się nie rumieni na wierzchu. W razie potrzeby przykryj folią aluminiową. Po upieczeniu studź na kratce.Ślimaczki cynamonowe najlepsze są jeszcze lekko ciepłe. Ja jednak bardzo lubię ślimaczki na drugi dzień do kawy.
Smacznego.