Szarlotka z cytrynową galaretką
Rozpoczął się sezon na jabłka, czas zacząć piec jabłeczniki i szarlotki. Zapraszam na przepyszną szarlotkę z prażonymi jabłkami oraz cytrynową galaretką.
Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.
Szarlotka z cytrynową galaretką
12
porcji30
minut60
minutKuchnia: polska Danie: szarlotka Stopień trudności: łatwe
Jabłka, które wykorzystałem do zrobienia szarlotki z cytrynową galaretką, były z jabłonki dziko rosnącej przy lesie. Jabłka miały lekko kwaskowy smak. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
Ciasto półkruche
300 g mąki tortowej typ 450 – 2 szklanki
100 g masła – 1/2 kostki
50 g cukru – 1/4 szklanki
8 g cukru wanilinowego
kopiasta łyżka śmietany 18%
1 całe jajko
2 żółtka
Masa jabłkowa
1,3 kg jabłek
1 łyżeczka cynamonu
1 galaretka cytrynowa o zmniejszonej zawartości cukru
Szarlotka z cytrynową galaretką – przepis
- Przesiej 300 g mąki do miski. Wsyp cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj łyżką. Włóż pół kostki zimnego masła i siekaczem bądź nożem rozdrobnij na jak najmniejsze kawałki. Wbij jedno całe jajko oraz dodaj dwa żółtka. Włóż kopiastą łyżkę śmietany. Zagnieć ręką ciasto do połączenia składników. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki.
- Jabłka umyj i obierz ze skórki. Podziel na ćwiartki, usuń ogonki i gniazda nasienne. Pokrój ćwiartki w dość dużą kostkę. Przełóż pokrojone jabłka do garnka z grubym dnem. Ustaw średnią moc palnika. Duś jabłka ciągle mieszając, owoce puszczą trochę soku, jeżeli masa jest sucha, dodaj kilka łyżek wody. Po kilku minutach jabłka zaczną się rozpadać. Duś tylko tyle, by większość jabłek była w kawałkach (kawałki jabłek sprawią, że szarlotka nabierze bardziej jabłkowego smaku). Zdejmij garnek z palnika. Wsyp galaretkę cytrynową, łyżeczkę cynamonu i dokładnie wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 180oC, grzanie góra/dół. Wyjmij ciasto z lodówki. Podziel na dwie części. 1/3 ciasta zawiń z powrotem w folię i włóż do zamrażalnika. Większy kawałek pokrój w talarki o grubości 1 cm. Dno formy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż krążki ciasta na dnie. Palcami połącz krążki i wygładź powierzchnię. Widelcem ponakłuwaj spód ciasta i wstaw do nagrzanego piekarnik. Piecz do momentu, aż się wierzch lekko zarumieni, u mnie trwało to 10-12 minut. Wyjmij podpieczony spód z piekarnika.
- Przełóż masę jabłkową do tortownicy i rozprowadź równomiernie łyżką. Wyjmij zamrożony kawałek ciasta i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Powstałymi wiórkami obsyp wierzch jabłek, tak by cała powierzchnia była przykryta. Wstaw tortownicę z ciastem do piekarnika. Piecz 60 minut. Jeżeli wierzch ciasta zacznie się zapiekać, to przykryj go folią aluminiową. Po upieczeniu wyjmij formę z piekarnika i zostaw do całkowitego wystygnięcia. Wystudzone ciasto wstaw z formą do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wyjmij ciasto z formy i przełóż na talerz. Wierzch ciasta możesz posypać cukrem pudrem.