Szparagi pieczone z ziemniakami
Pieczone ziemniaki ze szparagami to kolejna moja propozycja na smaczny letni obiad. Przepis szybki i łatwy w wykonaniu. Dodatek boczku podniesie smak dania.
Zapraszam do moich innych przepisów na szybkie obiady oraz na Instagram.
Szparagi pieczone z ziemniakami
2
porcje30
minut30
minutKuchnia: polska / Potrawa: pieczone szparagi / Stopień trudności: łatwe
Danie przyrządziłem z zielonych szparagów. Kupując szparagi, wybieraj cieńsze. Do pieczenia kupiłem boczek surowy wędzony. Może być również boczek gotowany.
Składniki
1 pęczek zielonych szparagów 500 g
5 średnich młodych ziemniaków
10 plasterków surowe boczku wędzonego
1 średnia cebula
przyprawy: sól, pieprz czarny, słodka papryka mielona, rozmaryn
olej do smażenia
posiekany koperek
Szparagi pieczone z ziemniakami – przepis
- Zagotuj w garnku posoloną wodę. Młode ziemniaki wyszoruj w wodzie szczotką. Umyj pod bieżącą wodą i przekrój na pół. Włóż do garnka, zalej wodą. Posól. Gotuj do miękkości. Odcedź i odparuj.
- Pęczek młodych i cienkich szparagów umyj delikatnie pod zimną, bieżącą wodą. Usuń zdrewniałą końcówkę w szparagach, ułamując ją. Zagotuj w garnku lekko posoloną wodę. Włóż szparagi. Gotuj około 5 minut. Wyjmij szparagi i ostudź. Pokrój na 3 części.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka. Ukrój 10 niedużych plasterków boczku. Rozgrzej na patelni olej. Włóż boczek i obsmaż lekko na złoty kolor. Dodaj cebulę i smaż razem do miękkości.
- Nagrzej piekarnik do 200℃. Włącz termoobieg. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej ugotowane ziemniaki. Każdy rozgnieć dnem kubka. Pędzlem maczanym w oleju ze smażenia boczku, posmaruj ziemniaki. Posyp pieprzem, papryką oraz rozmarynem. Wstaw blachę do piekarnika. Piecz przez 15 minut. Jeżeli lubisz bardziej przypieczone ziemniaki, wydłuż czas pieczenia. Wyjmij blachę. Na każdym ziemniaku ułóż plasterek boczku i kilka piórek cebuli. Rozłóż na blasze pokrojone szparagi. Posmaruj je olejem z patelni. Popieprz. Wstaw z powrotem blachę do piekarnika. Piecz wszystko przez 15 minut.
- Upieczone szparagi i ziemniaki przełóż na talerz. Podawaj posypane koperkiem.