Talarki ziemniaczane dla Piotrusia
Talarki ziemniaczane szybkie i proste danie obiadowe. Może być dodatkiem do mięs, jak również samodzielnym daniem głównym.
Zapraszam do moich przepisów na dania mięsne oraz na Instagram.
Talarki ziemniaczane dla Piotrusia
2
porcje15
minut20
minutDanie: mięsne
Stopień trudności: łatwe i szybkie
Talarki ziemniaczane możesz z powodzeniem przygotować bez dodatku mięsa. Wtedy też może być dodatkiem do dań mięsnych lub jako samodzielny posiłek.
Składniki
500 g ziemniaków -4 średnie
1 duża cebula
70 g boczku wędzonego
30 g oleju rzepakowego – 3 łyżki, może być również smalec
Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
zioła: majeranek, rozmaryn…
Talarki ziemniaczane – przepis
- Obierz ziemniaki i cebulę. Ziemniaki umyj pod bieżącą wodą. Cebulę pokrój w piórka. Ziemniaki pokrój w talarki, boczek w kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj boczek. Smaż przez kilka minut. Dołóż cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj talarki. Przypraw solą i pieprzem. Wszystko wymieszaj. W razie potrzeby możesz dolać oleju. Smaż około 20 minut. Pod koniec smażenia dopraw ziołami. Przykryj pokrywką i dosmaż.
- Podawaj z surówką jako samodzielne danie. Bardzo do talarków pasuje twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem.Smacznego.