||

Talarki ziemniaczane dla Piotrusia

Talarki ziemniaczane szybkie i proste danie obiadowe. Może być dodatkiem do mięs, jak również samodzielnym daniem głównym.

Zapraszam do moich przepisów na dania mięsne oraz na Instagram.

Talarki ziemniaczane dla Piotrusia

Ilość porcji

2

porcje
Czas przygotowania

15

minut
Czas smażenia

20

minut

Danie: mięsne
Stopień trudności: łatwe i szybkie
Talarki ziemniaczane możesz z powodzeniem przygotować bez dodatku mięsa. Wtedy też może być dodatkiem do dań mięsnych lub jako samodzielny posiłek.

Składniki

  • 500 g ziemniaków -4 średnie

  • 1 duża cebula

  • 70 g boczku wędzonego

  • 30 g oleju rzepakowego – 3 łyżki, może być również smalec

  • Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka

  • zioła: majeranek, rozmaryn…

Talarki ziemniaczane – przepis

  • Obierz ziemniaki i cebulę. Ziemniaki umyj pod bieżącą wodą. Cebulę pokrój w piórka. Ziemniaki pokrój w talarki, boczek w kostkę.
  • Na patelni rozgrzej olej, dodaj boczek. Smaż przez kilka minut. Dołóż cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj talarki. Przypraw solą i pieprzem. Wszystko wymieszaj. W razie potrzeby możesz dolać oleju. Smaż około 20 minut. Pod koniec smażenia dopraw ziołami. Przykryj pokrywką i dosmaż.cebula z boczkiem na patelni
  • Podawaj z surówką jako samodzielne danie. Bardzo do talarków pasuje twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem.Smacznego.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *