Wątróbka drobiowa z jabłkiem i cebulką
Wątróbka drobiowa z jabłkiem i cebulką to propozycja na smaczny, szybki i tani posiłek. Smażona cebulka z duszonym jabłkiem dadzą niepowtarzalny smak daniu.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania mięsne oraz na Instagram.
Wątróbka drobiowa z jabłkiem i cebulką
2
porcje20
minut30
minutKuchnia: polska / Potrawa: wątróbka smażona / Stopień trudności: łatwe
Wątróbka drobiowa z jabłkiem i cebulką świetnie nadaje się na samodzielne danie obiadowe. Można ją podać jako ciepłą przystawkę. Do przyrządzenia tego dania nadaję się każda wątróbka drobiowa, ja użyłem z kurczaka. Można wątróbkę przed użyciem namoczyć w zimnym mleku na godzinę, by jej smak był przyjemniejszy.
Składniki
8 wątróbek z kurczaka
1/2 średniej cebuli
1 kwaskowate jabłko
olej lub smalec do smażenia
łyżeczka masła
mąka do obtoczenia wątróbki
przyprawy: sól, pieprz czarny, majeranek
Wątróbka drobiowa z jabłkiem i cebulką – przepis
- Wątróbkę z kurczaka oczyść z żyłek i błon. Umyj pod bieżącą wodą i osusz dokładnie ręcznikiem papierowym. Możesz zamoczyć na godzinę w zimnym mleku, po czym osuszyć.
- Cebulę obierz. Pokrój w piórka. Jabłko umyj i osusz. Przekrój jabłko na ósemki. Usuń gniazda nasienne, ogonek i szypułkę.
- Rozgrzej na patelni olej lub smalec. Oprósz wątróbkę mąką i ułóż na patelni. Dodaj cebulę i jabłko. Smaż na średniej mocy palnika do zarumienienia. Przewróć na drugą stronę.
- Po paru minutach smażenia dodaj na patelnię cząstki masła.
- Przykryj patelnię. Zmniejsz moc palnika i smaż jeszcze przez 10 minut wszystkie składniki, mieszając od czasu do czasu. Na koniec smażenia Przypraw wątróbkę solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszaj i wyłącz palnik.
- Wątróbkę drobiową z jabłkiem i cebulką możesz podawać jako danie obiadowe z ziemniakami i surówką. Równie smaczna będzie z pieczywem jako przystawka.