Wielkanocna babka jogurtowa
Przepyszna, pulchna i wilgotna babka jogurtowa. W tym roku gości u mnie na wielkanocnym stole. Babka zachowuje długo świeżość. Proste i szybkie wykonanie.
Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.
Wielkanocna babka jogurtowa
12
porcji45
minut45
minutKuchnia: polska Danie: babka Stopień trudności: łatwe
Wielkanocną babkę jogurtową piekłem w okrągłej formie babkowej o pojemności 2 l. Wszystkie składniki do babki muszą być w temperaturze pokojowej. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
Ciasto jogurtowe
320 g mąki tortowej 450 – 2 szklanki
300 g jogurtu naturalnego – 1,5 200 g opakowania
4 jajka
150 g oleju – 2/3 szklanki
120 g cukru – lekko ponad 1/2 szklanki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
starta skórka z 1 cytryny
3 łyżki soku z cytryny lub kilka kropel olejku cytrynowego
masło do wysmarowania formy
bułka tara do obsypania formy
Lukier cytrynowy
150 g cukru pudru
sok z cytryny
Wielkanocna babka jogurtowa – przepis
- Wymieszaj 320 g mąki tortowej z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia i przesiej do miski.
- Do naczynia do ubijania wsyp cukier oraz wbij 4 jajka. Jajka z cukrem ubijaj mikserem na wysokich obrotach, do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Potrwa to około 6-7 minut. Powstanie puszysta jasna masa. Uwaga: nie mieszaj za długo, bo przebijesz pęcherzyki powietrza i może powstać zakalec. Wlej do masy jajecznej olej i dokładnie wymieszaj mikserem na małych obrotach. Dodaj jogurt, startą skórkę z cytryny oraz sok z cytryny lub olejek. Wszystkie składniki wymieszaj delikatnie rózgą.
- Do masy jogurtowo – jajecznej zacznij dodawać mąkę. Mieszaj rózgą tylko do połączenia składników. Ciasto będzie miało konsystencję budyniu.
- Babkową formę wysmaruj dokładnie masłem i obsyp bułką tartą. Przełóż ciasto jogurtowe do formy i wyrównaj powierzchnię.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 180o C, grzanie góra/dół. Wstaw formę do piekarnika i piecz około 45 minut – do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu przetrzymaj około 15 minut w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Wyjmij babkę z piekarnika i odstaw na kilkanaście minut. Po tym czasie wyjmij wielkanocną jogurtową babkę z formy i odstaw do całkowitego przestudzenia.
- Wsyp do kubka cukier puder, wlej 3 łyżki soku cytrynowego i zacznij łyżką ucierać lukier. Jeżeli jest za gęsty, dodaj jeszcze soku. Rozcieraj cukier z sokiem, aż lukier zrobi się gładki. Rozprowadź lukier na wielkanocnej jogurtowej babce.