Wielkanocna babka piaskowa
Wyśmienita wielkanocna babka piaskowa. Sprawdzony wielokrotnie przepis, zawierający ogólnie dostępne składniki. Babka zawsze się udaje.
Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.
Wielkanocna babka piaskowa
12
porcji25
minut50
minutKuchnia: polska / Potrawa: ciasto / Stopień trudności: łatwe
Babkę piekłem w formie babkowej z kominkiem. Wymiary 21 cm u góry i 12 cm głębokości. Moja babka jest bez żadnych dodatków. Babkę piaskową możesz upiec z dodatkiem kakao lub bakalii. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
125 g mąki pszennej tortowej – 0,8 szklanki
125 g mąki ziemniaczanej/skrobi ziemniaczanej – 0,7 szklanki
4 duże jajka
120 g cukru – 0,6 szklanki
125 g miękkiego masła – 0,6 kostki
1,5 łyżeczka proszku do pieczenia
sok z cytryny lub aromat cytrynowy
8 g cukru wanilinowego – 1/2 opakowania
1/2 szklanki cukru pudru
sok z cytryny
Wielkanocna babka piaskowa – przepis
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- W misce umieść suche składniki: mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz cukier wanilinowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj łyżką.
- Włóż do naczynia miękkie masło. Zacznij ucierać mikserem. Dodawaj cukier, cały czas ucierając. Ucieraj masę przez około 7-8 minut. Po tym czasie zacznij dodawać jajka. Po dodaniu każdego jajka mieszaj na małych obrotach. Uwaga: Jak zacząłem dodawać jajka, to masa mi się zwarzyła (widać to na zdjęciach). Jeżeli spotka Cię taki przypadek, to taką masę można uratować. Zagotuj w garnku wodę. Ustaw naczynie nad parą. Cały czas mieszaj, pod wpływem podgrzewania przez parę wodną masa zacznie mieć jednolitą konsystencję.
- Utartą masę dodaj do miski z sypkimi składnikami. Zacznij mieszać łyżką lub szpatułką. Do ciasta dodaj sok z cytryny lub aromat cytrynowy. Mieszaj tylko do połączenia składników. Jak widzisz na zdjęciu, zwarzone składniki znikły.
- Nagrzej piekarnik do 180℃. Grzanie góra/dół. Wysmaruj formę masłem i osyp mąką lub bułką tartą. Łyżką przełóż ciasto do formy. Wyrównaj powierzchnię.
- Wstaw formę do piekarnika. Piecz 50 minut. Sprawdzaj, czy góra się nie zapieka, jeżeli tak to przykryj folią aluminiową. Na koniec pieczenia sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Wyjmij formę z piekarnika. Niech chwilę ciasto postoi w formie. Wyjmij delikatnie babkę z formy i ostudź na kratce.
- Wsyp cukier puder do kubka. Wlej 3 łyżki soku z cytryny i zacznij ucierać łyżką lukier. Jeżeli jest gęsty, dodaj soku. Ucieraj kilka minut, aż powstanie płynny lukier. Polej babkę piaskową lukrem i ułóż na paterze.