Wino z kwiatów czarnego bzu
Białe wino z kwiatów czarnego bzu to trunek, który posiada niesamowity bukiet zapachowy i smakowy, który oddaje zapach tych kwiatów. Wino proste w wykonaniu.
Zapraszam do moich innych przepisów na przetwory oraz na Instagram.
Wino z kwiatów czarnego bzu
8
litrów wina24
godziny8
miesięcyKwiaty czarnego bzu zbieraj w czystych miejscach, w suche słoneczne dni. Powinny być białe, całkowicie rozwinięte oraz mieć maksymalnie dużo złotego pyłku. Znajdź krzewy, na których nie ma mszyc. Najwygodniej odcinać baldachy nożyczkami. Ja do przygotowania tego wina stosuję drożdże suche, są łatwiejsze w użyciu. Robiąc wino, zwróć uwagę na zachowanie czystości sprzętu. Wino, które nastawisz według mego przepisu, powinno mieć około 12% alkoholu.
Składniki
40 dużych baldachów z kwiatami czarnego bzu
2840 g cukru
9 l wrzątku
3 duże cytryny
1 herbata czarna w saszetce
100 g rodzynków
4 suszone goździki-opcjonalnie
1 opakowanie drożdży winiarskich
1 opakowanie pożywki do drożdży
pirosiarczyn potasu do dezynfekcji
Wino z kwiatów czarnego bzu-przepis
- W suchy i słoneczny dzień zbierz 40 baldachimów kwiatów z krzewów rosnących z dala od dróg.
Rozłóż baldachimy na gazecie na godzinę, by ewentualne żyjątka wyszły z kwiatów. Obetnij nożyczkami zielone łodyżki. Kwiaty włóż do garnka o pojemności co najmniej 6 litrów. Zagotuj 4 litry wody. Gorącą wodą zalej kwiaty w garnku i wymieszaj. Przykryj garnek i odstaw na 24 godziny.
- Ważne 2840 g cukru musisz dodawać w 3 turach;
1 tura – 1840 g; 2 tura – 500 g; i 3 tura – 500 g
Pamiętaj, że cukier zwiększa objętość nastawu na wino – 1 kg cukru to 0,6 litra objętości.
2840 g cukru daje 1,7 litra objętości plus 8,3 litrów wody, da nam 10 litrów. Musimy przygotować naczynie na wino minimum 12 litrów. - Na drugi dzień zagotuj w garnku 3,8 litra wody. Wsyp 1840 g cukru i wymieszaj. Odstaw do wystudzenia. Wsyp łyżeczkę pirosiarczynu potasu do litra zimnej wody i wymieszaj. Balon na wino wypłucz dokładnie ciepłą wodą. Wlej do środka rozczyn pirosiarczynu potasu i opłucz balon. Zlej rozczyn z powrotem do naczynia i opłucz nim lejek, korek do balonu oraz rurkę fermentacyjną. Nie wycieraj tych rzeczy.
- Wyszoruj w ciepłej wodzie cytryny szczoteczką. Spłucz wodą i wysusz papierowym ręcznikiem. Namocz 100 g rodzynek w gorącej wodzie. Zaparz w 1/2 szklanki saszetkę herbaty. Obierz ostrym nożem cienko skórkę z cytryn wrzuć do balonu.
Wyciśnij dokładnie sok z cytryn i wlej go do wody z cukrem. Odcedź przez sitko wywar z kwiatów czarnego bzu. Kwiaty odciśnij z płynu i wyrzuć. Wywar wlej przez lejek do balonu. Wlej również ostudzoną wodę z cukrem i sokiem z cytryn. Wlej zaparzoną herbatę. Rodzynki opłucz na sicie i wsyp wraz z goździkami do balonu.
- Przygotuj drożdże zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeżeli płyn w balonie ma już temperaturę pokojową, wsyp płaską łyżeczkę pożywki. Przygotowane drożdże wlej do balonu i zamieszaj płynem. Włóż korek do szyjki balonu. Wlej nieco wody do rurki fermentacyjnej (zawsze musi być w rurce woda) i osadź ją w korku. Wstaw balon do kosza lub plastikowej miski. Wino powinno po kilku godzinach zacząć pracować, zacznie się fermentacja burzliwa. Co dzień rano poruszaj energicznie balonem, aby zamieszać nastawem.
- Po kolejnych 4 dniach dodaj 0,5 litra wody z rozpuszczonym 0,5 kg cukru. Wsyp 1/2 płaskiej łyżeczki pożywki. Wymieszaj i zostaw. Od czasu do czasu potrząś balonem.
- Po miesiącu od nastawienia wina zlej delikatnie wino przez gęstą gazę do naczynia wydezynfekowanego pirosiarczynem potasu. Balon opłucz ciepłą wodą. Wlej z powrotem wino do balonu, zakorkuj.
- Po kolejnych 2 miesiącach powtórz zlewanie wina znad osadu. Pozostaw na kolejne 2 miesiące. Znowu zlej wino znad osadu i odstaw na kolejne 2 miesiące. Czym częściej będziesz usuwał osad, tym wino z kwiatów czarnego bzu będzie klarowniejsze.
- Przygotuj kilkanaście butelek. Wymyj w cieplej wodzie i wyparz w piekarniku. Po 8 miesiącach, gdy wino się wyklaruje, zlej delikatnie znad osadu (ja korzystam z dużej miski). Spróbuj smak wina, jeżeli uznasz, że jest za mało słodkie, możesz je dosłodzić. Odlej trochę wina do naczynia, wsyp cukier i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Wlej do naczynia i wymieszaj całość. Spróbuj smak. Przelej za pomocą wężyka wino do butelek, zakorkuj i ciesz się niespotykanym smakiem i zapachem trunku.