Zapiekane naleśniki z warzywami
Zapiekane naleśniki z warzywami to kolorowe, sycące i smaczne danie bezmięsne, które można przygotować na obiad lub kolację. Przygotujecie je bardzo szybko.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania bezmięsne oraz na Instagram.
Zapiekane naleśniki z warzywami
3
porcje45
minut25
minutKuchnia: kuchnia jarska / Potrawa: naleśniki z warzywami/ Stopień trudności: łatwe
Warzywa, których użyłem do przygotowania zapiekanych naleśników, są tylko propozycją, możesz użyć swoich ulubionych warzyw oraz przypraw. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
Ciasto naleśnikowe
320 g mąki tortowej typ 450 – 2 szklanki
330 ml mleka o zawartości 3,2% tłuszczu – 1 i 1/3 szklanki
330 ml wody – 1 i 1/3 szklanki
2 jajka
2 łyżki oleju
Farsz do naleśników
6 średnich pieczarek
2 średnie marchewki
1 korzeń pietruszki
kawałek korzenia selera
1 średnia papryka słodka
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki keczupu lub salsy
przyprawy: sól, pieprz czarny, zioła prowansalskie, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
olej do smażenia
posiekany koperek
Zapiekane naleśniki z warzywami – przepis
- Przygotuj wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiej przez sito do miski. W ten sposób usuniesz ewentualne paprochy i jednocześnie ją napowietrzysz. Wlej do naczynia, całe mleko i połowę wody. Wbij do płynu jajko. Posól płyn. Rózgą dokładnie wymieszaj jajko z mlekiem i wodą. Zacznij wsypywać partiami mąkę do płynu. Jednocześnie mieszaj rózgą bądź mikserem na małych obrotach powstające ciasto. Gdy ciasto będzie gęstnieć, dodawaj powoli pozostałą wodę. Rada: Nie wlewaj całej wody na raz. O wiele lepiej jest wyrabiać ciasto gęściejsze. Jak ciasto będzie miało gładką konsystencję i nie będzie miało grudek, wlej resztę wody. Mieszaj do połączenia wszystkich składników. Ciasto będzie stosunkowo rzadkie. Ciasto nie co zgęstnieje w czasie odpoczywania. Z takiego ciasta łatwo smażyć cienkie naleśniki. Wlej do ciasta olej. Dokładnie wymieszaj całość. Dodanie oleju sprawi, że nie będziesz musiał smarować patelni tłuszczem w czasie smażenia placków. Przykryj i odstaw na 30 minut, by ciasto odpoczęło.
Przed smażeniem pierwszego naleśnika, nagrzej dobrze patelnię. W ten sposób pierwszy placek będzie zawsze udany. Wlej na patelnię porcję ciasta. Smaż do zarumienienia się placka. Przewróć na drugą stronę. Usmażone placki odkładaj na talerz. Dobierz tak moc palnika, by zapiekanie placków nie następowało za szybko, bo będą surowe w środku. Upieczone placki na naleśniki z warzywami odkładaj na talerz odwrócony do góry dnem. - Pieczarki umyj pod bieżącą wodą. Warzywa korzeniowe obierz i umyj. Z papryki usuń gniazdo nasienne i opłucz. Obierz cebulę i ząbki czosnku. Cebulę pokrój w piórka, czosnek posiekaj nożem lub zetrzyj na tarce. Warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Rozgrzej na patelni olej. Włóż cebulę i smaż na małej mocy palnika do zeszklenia. Pod koniec dodaj posiekany czosnek. Włóż na patelnię starte na tarce warzywa, ziele angielskie i liść laurowy. Zwiększ nieco moc grzania i smaż pod przykryciem warzywa, mieszając od czasu do czasu. Po 5/7 minutach wlej na patelnię pół szklanki wody. Przypraw warzywa solą i pieprzem. Wymieszaj i duś pod przykryciem, aż zmiękną, nie powinny się rozgotować. Na koniec duszenia odparuj nadmiar sosu i przypraw farsz ziołami prowansalskimi, majerankiem, łyżką keczupu lub salsy. Wymieszaj i odstaw do przestygnięcia.
- Wysmaruj olejem naczynie żaroodporne. Nagrzej piekarnik do 180oC, grzanie góra/dół. Na placek nakładaj farsz i zwijaj naleśnik w rulon. Układaj naleśniki z warzywami w naczyniu żaroodpornym. Posmaruj naleśniki z wierzchu olejem. Wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika i przykryj folią aluminiowa. Piecz około 25 minut. Pięć minut przed końcem pieczenia, wyjmij naczynie i posmaruj naleśniki z warzywami pozostałym keczupem lub salsą. Wstaw z powrotem naczynie do piekarnika i dopiecz już bez przykrycia. Zapiekane naleśniki podawaj ze swoją ulubioną surówką.