||

Zapiekanka warzywna z sosem ogórkowym

Okres młodych warzyw trwa, zapraszam na zapiekankę warzywną z sosem ogórkowym. Można ją podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu.

Zapraszam do moich innych przepisów na dania bezmięsne oraz na Instagram.

Zapiekanka warzywna z sosem ogórkowym

Recipe by Marek
Ilość porcji

3

porcje
Czas przygotowania

25

minut
Czas pieczenia

30

minut

Kuchnia: wegetariańska  / Potrawa: zapiekanka / Stopień trudności: łatwe

Składniki

  • 8 małych młodych ziemniaków

  • 2 papryki

  • 1/2 małej cukinii

  • 1 duża cebula

  • olej do smażenia

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, majeranek, rozmaryn

  • Sos ogórkowy

  • 2 średnie ogórki kiszone, mogą być małosolne

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 kopiasta łyżka posiekanego koperku

  • 1 łyżka śmietany 18%

  • 1 łyżka majonezu

  • 1 jajko

  • pieprz czarny

Zapiekanka warzywna z sosem ogórkowym – przepis

  • Z młodych ziemniaków usuń szczotką lub druciakiem skórkę. Umyj. Włóż do garnka i zalej wodą. Posól. Gotuj na półtwardo. Odcedź i odstaw do wystygnięcia. Pokrój na ćwiartki.przygotowywanie ziemniaków
  • Cebulę obierz i pokrój w piórka. Zagrzej na patelni olej. Włóż cebulę. Smaż do zeszklenia.Smażenie cebuli
  • Paprykę przekrój wzdłuż na pół. Usuń gniazda nasienne. Umyj i pokrój w większą kostkę. Cukinię przekrój na pół. Odetnij końcówkę. Umyj i pokrój w kostkę. Pokrojona papryka i cukiniaPrzełóż pokrojone warzywa na patelnię z cebulą. Wymieszaj i smaż przez kilka minut pod przykryciem.Smażenie warzyw
  • Nagrzej piekarnik do 180 °C, włącz termoobieg. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Przełóż zawartość patelni do naczynia. Posól, popieprz, posyp ziołami i wymieszaj. Wstaw naczynie do piekarnika. Piecz 30 minut.Warzywa przygotowane do pieczenia
  • Ugotuj jajko na twardo. Ostudź, obierz i pokrój w kostkę. Kiszone ogórki i czosnek pokrój w kostkę. Włóż do miski. Dodaj posiekany koperek. Pokrojony ogórek i czosnek.Blenderem lub rozdrabniaczem do warzyw posiekaj ogórki, czosnek i koperek. Włóż łyżkę śmietany i majonezu. Popieprz i wymieszaj sos. Dodaj pokrojone jajko i wymieszaj.Gotowy sos ogórkowy
  • Upieczoną zapiekankę warzywną przełóż na talerze. Podawaj z sosem ogórkowym.Upieczona zapiekanka

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *