Zapiekanka warzywna z sosem ogórkowym
Okres młodych warzyw trwa, zapraszam na zapiekankę warzywną z sosem ogórkowym. Można ją podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania bezmięsne oraz na Instagram.
Zapiekanka warzywna z sosem ogórkowym
3
porcje25
minut30
minutKuchnia: wegetariańska / Potrawa: zapiekanka / Stopień trudności: łatwe
Składniki
8 małych młodych ziemniaków
2 papryki
1/2 małej cukinii
1 duża cebula
olej do smażenia
przyprawy: sól, pieprz czarny, majeranek, rozmaryn
Sos ogórkowy
2 średnie ogórki kiszone, mogą być małosolne
2 ząbki czosnku
1 kopiasta łyżka posiekanego koperku
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżka majonezu
1 jajko
pieprz czarny
Zapiekanka warzywna z sosem ogórkowym – przepis
- Z młodych ziemniaków usuń szczotką lub druciakiem skórkę. Umyj. Włóż do garnka i zalej wodą. Posól. Gotuj na półtwardo. Odcedź i odstaw do wystygnięcia. Pokrój na ćwiartki.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka. Zagrzej na patelni olej. Włóż cebulę. Smaż do zeszklenia.
- Paprykę przekrój wzdłuż na pół. Usuń gniazda nasienne. Umyj i pokrój w większą kostkę. Cukinię przekrój na pół. Odetnij końcówkę. Umyj i pokrój w kostkę. Przełóż pokrojone warzywa na patelnię z cebulą. Wymieszaj i smaż przez kilka minut pod przykryciem.
- Nagrzej piekarnik do 180 °C, włącz termoobieg. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Przełóż zawartość patelni do naczynia. Posól, popieprz, posyp ziołami i wymieszaj. Wstaw naczynie do piekarnika. Piecz 30 minut.
- Ugotuj jajko na twardo. Ostudź, obierz i pokrój w kostkę. Kiszone ogórki i czosnek pokrój w kostkę. Włóż do miski. Dodaj posiekany koperek. Blenderem lub rozdrabniaczem do warzyw posiekaj ogórki, czosnek i koperek. Włóż łyżkę śmietany i majonezu. Popieprz i wymieszaj sos. Dodaj pokrojone jajko i wymieszaj.
- Upieczoną zapiekankę warzywną przełóż na talerze. Podawaj z sosem ogórkowym.