Zupa grzybowa z suszonych grzybów
Zupa grzybowa z suszonych leśnych grzybów to bardzo smaczne i pożywne danie. Zupę tę nauczyłem się gotować od swojej babci. Przepis jest łatwy w wykonaniu.
Zapraszam do przepisów na inne moje zupy oraz na Instagram.
Zupa grzybowa z suszonych grzybów
3
porcje20
minut70
minutDanie: zupa, danie mięsne
Stopień trudności: łatwa
Grzyby zbierałem z Ireną zeszłego roku w warmińskich lasach. Był duży urodzaj, szczególnie na podgrzybki i kanie. Ususzyliśmy i teraz używamy do różnych potraw. Zupę gotowałem na żeberkach. Równie smaczna będzie na mięsie drobiowym. Możesz przyrządzić zupę grzybową z suszonych grzybów na oleju z dodatkiem masła. Do zagęszczenia zupy użyj krup jęczmiennych. Użyłem do zupy warzyw mrożonych. Krupy i kapusta powodują niepowtarzalny smak zupy grzybowej z suszonych grzybów.
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
250 g żeberek wieprzowych
25 g grzybów suszonych
1 marchewka
1/2 korzenia pietruszki
kawałek korzenia selera
2 średnie ziemniaki
kawałek zielonej części pora
1 średnia cebula
garść poszatkowanej białej kapusty
30 g kaszy jęczmiennej perłowej
łyżka masła lub 2 łyżki oleju
2 łyżki śmietany 18%
posiekany koperek
przyprawy: sól, pieprz czarny, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 listki laurowe, majeranek
1,5 l wody – 6 szklanek
Zupa grzybowa z suszonych grzybów – przepis
- Dzień wcześniej zalej suszone grzyby gorącą wodą i pozostaw na noc.
- Żeberka umyj pod bieżącą wodą. Wlej do garnka 1,5 l wody i włóż mięso. Zagotuj, zbieraj szumowinę z powierzchni wywaru. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe oraz kaszę jęczmienną.
- Warzywa korzeniowe obierz i umyj pod bieżącą wodą. Cebulę, warzywa pokrój w kostkę, pora w plasterki. Wyjmij grzyby z zalewy i pokrój na mniejsze części. Po 20 minutach gotowania żeberek dodaj pokrojone grzyby. Połowę zalewy z grzybów wlej do garnka. Jeśli smak zupy grzybowej będzie mało wyrazisty, wlejesz resztę. Włóż warzywa, ale bez ziemniaków. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj wszystko około 30 minut.
- Po 50 minutach gotowania dodaj pokrojone ziemniaki. Gotuj do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania dodaj majeranek.
- Zupę z suszonych grzybów podawaj w bulionówkach z kleksem śmietany. Jeszcze bardziej zupa grzybowa będzie smakowała z pieczywem.