zupa grzybowa
||

Zupa grzybowa z suszonych grzybów

Zupa grzybowa z suszonych leśnych grzybów to bardzo smaczne i pożywne danie. Zupę tę nauczyłem się gotować od swojej babci. Przepis jest łatwy w wykonaniu.

Zapraszam do przepisów na inne moje zupy oraz na Instagram.

Zupa grzybowa z suszonych grzybów

Ilość porcji

3

porcje
Czas przygotowania

20

minut
Czas gotowania

70

minut

Danie: zupa, danie mięsne
Stopień trudności: łatwa
Grzyby zbierałem z Ireną zeszłego roku w warmińskich lasach. Był duży urodzaj, szczególnie na podgrzybki i kanie. Ususzyliśmy i teraz używamy do różnych potraw. Zupę gotowałem na żeberkach. Równie smaczna będzie na mięsie drobiowym. Możesz przyrządzić zupę grzybową z suszonych grzybów na oleju z dodatkiem masła. Do zagęszczenia zupy użyj krup jęczmiennych. Użyłem do zupy warzyw mrożonych. Krupy i kapusta powodują niepowtarzalny smak zupy grzybowej z suszonych grzybów.
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • 250 g żeberek wieprzowych

  • 25 g grzybów suszonych

  • 1 marchewka

  • 1/2 korzenia pietruszki

  • kawałek korzenia selera

  • 2 średnie ziemniaki

  • kawałek zielonej części pora

  • 1 średnia cebula

  • garść poszatkowanej białej kapusty

  • 30 g kaszy jęczmiennej perłowej

  • łyżka masła lub 2 łyżki oleju

  • 2 łyżki śmietany 18%

  • posiekany koperek

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 listki laurowe, majeranek

  • 1,5 l wody – 6 szklanek

Zupa grzybowa z suszonych grzybów – przepis

  • Dzień wcześniej zalej suszone grzyby gorącą wodą i pozostaw na noc.suszone grzybynamoczone grzyby
  • Żeberka umyj pod bieżącą wodą. Wlej do garnka 1,5 l wody i włóż mięso. Zagotuj, zbieraj szumowinę z powierzchni wywaru. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe oraz kaszę jęczmienną.
  • Warzywa korzeniowe obierz i umyj pod bieżącą wodą. Cebulę, warzywa pokrój w kostkę, pora w plasterki. Wyjmij grzyby z zalewy i pokrój na mniejsze części. Po 20 minutach gotowania żeberek dodaj pokrojone grzyby. Połowę zalewy z grzybów wlej do garnka. Jeśli smak zupy grzybowej będzie mało wyrazisty, wlejesz resztę. Włóż warzywa, ale bez ziemniaków. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj wszystko około 30 minut.pokrojone warzywakapusta
  • Po 50 minutach gotowania dodaj pokrojone ziemniaki. Gotuj do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania dodaj majeranek.
  • Zupę z suszonych grzybów podawaj w bulionówkach z kleksem śmietany. Jeszcze bardziej zupa grzybowa będzie smakowała z pieczywem.zupa grzybowa

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *