Zupa jarzynowa
|

Zupa jarzynowa z kalarepą

Lato w pełni wszystkie młode warzywa są już dostępne. Można więc przyrządzić zupę jarzynową z kalarepą i fasolką szparagową na wywarze drobiowym.

Zapraszam do przepisów na moje inne zupy oraz na Instagram.

Zupa jarzynowa z kalarepą

Ilość porcji

3

porcje
Czas przygotowania

25

minut
Czas gotowania

80

minut

Kuchnia: polska / Potrawa: zupa / stopień trudności: łatwe

Przy zakupie warzyw na zupę zwróć uwagę: by fasolka szparagowa nie była zbyt dojrzała, bo będzie łykowata,  żeby bulwa kalarepy był twarda i jędrna, a listki intensywnie zielone. Nie wybieraj bardzo dużych sztuk.
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • 2 skrzydełka z kurczaka

  • 150 g kalarepy – 1 średnia sztuka

  • 200 g fasolki szparagowej

  • 150 g poszatkowanej kapusty

  • średnia marchewka

  • kawałek selera

  • kawałek zielonej części pora

  • 1/2 średniej cebuli

  • 2 średnie ziemniaki

  • 1/2 pomidora

  • posiekany koperek

  • 2 łyżki śmietany 18%

  • 3 ziarenka ziela angielskiego

  • liść laurowy

  • przyprawy: sól, pieprz czarny

Zupa jarzynowa z kalarepą – przepis

  • Oczyść dokładnie i umyj skrzydełka. Włóż skrzydełka do garnka i zalej 5 szklankami zimnej wody. Zagotuj. Zbieraj łyżką cedzakową szumowinę, która powstanie na samym początku gotowania. Wrzuć do garnka ziele angielskie i liść laurowy. Posól i popieprz wywar.
  • Warzywa korzeniowe obierz. Umyj pod bieżącą wodą. Marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę oraz ziemniaki pokrój w kostkę. Pora natomiast w plasterki. Kalarepę obierz i pokrój również w kostkę. Pomidora pokrój na większe kawałki.Warzywa pokrojone w kostkęZiemniaki pokrojone w kostkęKapusta, kalarepa, fasolkaPomidor
  • Wszystkie pokrojone warzywa oprócz kalarepy, ziemniaków i pomidora dodaj do gotującego się wywaru. Gotuj przez 50 minut na małej mocy palnika.Gotujące się warzywa
  • Po 50 minutach dodaj do wywaru pokrojoną kalarepę i ziemniaki. Gotuj jeszcze około 15 – 20 minut. Kalarepa nie powinna być rozgotowany, gdyż traci dużo na smaku. Spróbuj zupę i ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
    Możesz również zupę jarzynową z kalarepą zmiksować. Otrzymasz bardzo smaczną zupę krem. Sam wolę zupę w klasycznej postaci. Lubię delektować się smakiem poszczególnych warzyw.Zupa krem
  • Zupę jarzynową z kalarepą podawaj ze śmietaną, posypaną posiekanym koperkiem. Równie smaczna jest bez dodatku śmietany. Podaj do zupy pieczywo. Porada: Śmietanę przed dodaniem do zupy zahartuj. Wlej do kubka trochę wywaru i dodaj śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.Zupa zew śmietaną

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *