Zupa ze słodkiej białej kapusty
Zupa ze słodkiej białej kapusty ugotowana na piersi z kurczaka to pożywne i bardzo smaczne danie. Zapraszam na sprawdzony przepis.
Zapraszam do moich innych przepisów na zupy oraz na Instagram.
Zupa ze słodkiej białej kapusty
3
porcje30
minut30
minutZupa z kapusty z dodatkiem mięsa z piersi z kurczaka to danie jednogarnkowe. Podana z pieczywem może być pełnym posiłkiem obiadowym.
Danie: Zupa, danie mięsne
Stopień trudności: łatwa
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
250 g mięsa z piersi z kurczaka – 1/2 piersi
350 g kapusty białej – 1/4 małej główki
1 marchew
1 pietruszka
kawałek korzenia selera
kawałek zielonej części pora
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 średnie ziemniaki
2 łyżki oleju rzepakowego
śmietana 18% – 3 łyżeczki
przyprawy: 3 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy, papryka słodka mielona, majeranek, sól, pieprz czarny
koperek lub natka pietruszki
1,5 l wody – 6 szklanek
Zupa ze słodkiej białej kapusty – przepis
- Warzywa korzeniowe obierz i umyj. Zetrzyj na tarce do jarzyn. Cebulę i ziemniaki pokrój w kostkę. Por pokrój w krążki. Ząbki czosnku obierz i posiekaj na drobno, to samo zrób z koperkiem lub natką pietruszki. Filet z kurczaka pokrój w kostkę.
- W 3 litrowym garnku zagotuj 1,5 litra wody. Wrzuć ziele angielskie i liść laurowy. Na patelni rozgrzej olej, dodaj połowę pokrojonej cebuli. Smaż do chwili zeszklenia. Włóż pokrojone mięso i smaż, aż się zarumieni.
- Przesmażone mięso i warzywa dodaj do garnka z gotującą się wodą. Gotuj 30 minut na małej mocy palnika. Posól i popieprz zupę. Pod koniec gotowania dodaj majeranek.
- Zupę ze słodkiej białej kapusty podawaj ze śmietaną. Posyp koprem lub natką.
Smacznego.