Zupa ogórkowa na sosie z karkaówki
Piekliśmy karkówkę i po pieczeniu pozostało trochę sosu. Irena zrobiła zupę ogórkową z wykorzystaniem smaku z pieczenia karkówki. Wyszła bardzo smaczna zupa.
Zapraszam do moich przepisów na inne zupy oraz na Instagram.
Zupa ogórkowa
3
porcje25
minut25
minutDanie: zupa, danie mięsne
Stopień trudności: łatwy
Zupę zrobiłem z wykorzystaniem swoich kiszonych ogórków. Ogórki kisiliśmy w słoikach jesienią. Doskonale przechowały się w piwnicy. Możesz dodać posiekane dwa ząbki czosnku. Moje ogórki kisiły się z czosnkiem, więc nie dodaję go. Możesz śmiało wykorzystać ogórki kiszone kupione w sklepie. Jeśli pozostało Ci mięso pieczone, to dodaj do zupy.
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
4 średnie ogórki kiszone
sos z pieczonego mięsa – 1/2 szklanki
2 średnie ziemniaki
1 mała marchewka
1/2 korzenia pietruszki
kawałek korzenia selera
kawałek zielonej części pora
1/2 średniej cebuli
posiekany koperek
łyżeczka kaszy manny – opcjonalnie
3 łyżeczki śmietany 18%
przyprawy: 2 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy, sól, pieprz czarny
4 szklanki wody
zupa ogórkowa – przepis
- Warzywa korzeniowe umyj pod bieżącą wodą. Zetrzyj na tarce do jarzyn. Por pokrój na plasterki a ziemniaki i cebulę w kostkę. Ogórki kiszone zetrzyj na tarce jarzynowej. Jeżeli robisz zupę ze swoich ogórków, skorzystaj z soku, w którym się kisiły do doprawienia smaku zupy.
- Zagotuj w garnku litr wody. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Do gotującej wody włóż warzywa oprócz ogórków oraz sos z pieczeni. Gotuj 10 minut. Po tym czasie dodaj starte ogórki kiszone i gotuj około 15 minut. Dolej sok z ogórków, a zupa zyska na smaku. Spróbuj zupę i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
- Posyp koperkiem i podawaj zupę ze śmietaną i pieczywem. Na drugie danie proponuję szare kluski.
Smacznego.