Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko
Kasza jaglana to świetny dodatek do dań wytrawnych jak i słodkich. Również można używać jej do wypieków. Ugotowanie kaszy jaglanej jest proste. Poradzi sobie każdy.
Kasza jaglana to małe żółte ziarenka, które zawierają całe spektrum witamin i minerałów. Ma dużą zawartość białka, cynku, krzemu, jest zasadowa i lekkostrawna. Doskonale sprawdza się jako dodatek do dań mięsnych z sosem. Jest bardzo sycąca. Zobacz mój przepis na pulpety w sosie koperkowym z kaszą jaglaną. Zapraszam do moich innych przepisów z wykorzystaniem kasz oraz na Instagram.
Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko
3
porcje10
minut15
minutDanie: danie główne
Stopień trudności: łatwe
Do gotowania kaszy jaglanej przygotuj garnek z grubym dnem. Potrzebne będzie sitko do płukania.
Moja szklanka ma 250 ml pojemności.
Składniki
200 g kaszy jaglanej niepełna szklanka
łyżeczka masła
sól
Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko – przepis
- Kaszę opłucz na sicie pod bieżącą wodą. Odmierz 200 g kaszy jaglanej. Kaszę opłucz na sicie pod bieżącą wodą.
- W garnku z grubym dnem zagotuj 2 szklanki wody z solą. Wsyp kaszę i dodaj masło. Zamieszaj delikatnie. Gotuj kaszę pod przykryciem na najmniejszej mocy palnika. Nie mieszaj w czasie gotowania. Gdy kasza wchłonie całą wodę, wyłącz grzanie. Pozostaw pod przykryciem przez około 10 minut. Dobry sposób na gotowanie kasz na sypko miały nasze babcie. Gdy kasza wchłonęła wodę, zawijały garnek w koc i pozostawiały do całkowitego ugotowania. W przypadku kaszy jaglanej wystarczy pół godziny.
- Kaszę podawaj z daniami mięsnymi, jak również na słodko. Ja zapraszam na pulpety w sosie koperkowym z kaszą jaglaną.
Smacznego.