Chlebek czekoladowo bananowy

Przepis na przepyszny chlebek czekoladowo bananowy. Smak czekolady świetnie pasuje do smaku bananów. Ciasto proste i szybkie w wykonaniu.

Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.

Chlebek czekoladowo bananowy

Recipe by Marek
Ilość porcji

keksówka

12/25 cm
Czas przygotowania

30

minut
Czas pieczenia

55

minut

Kuchnia: polska / Potrawa: ciasto / Stopień trudności: łatwe

Do przyrządzenia ciasta najlepiej nadają się bardzo dojrzałe banany, takie z czarną skórką. Ciasto według tego przepisu będzie średnio słodkie, jeżeli lubisz słodkie, to dodaj cukru. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • 3 dojrzałe banany

  • 200 ml mleka – 0,8 szklanki

  • 3 jajka

  • 100 ml oleju rzepakowego – 1/2 szklanki

  • 300 g mąki tortowej – 2 szklanki

  • 50 g cukru

  • 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia

  • 8 g cukru wanilinowego – 1/2 opakowania

  • 1 łyżka kakao

  • 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej – 1 tabliczka

Chlebek czekoladowo bananowy – przepis

  • Wlej do rondelka 200 ml mleka i wkrusz całą czekoladę. Podgrzewaj na małej mocy palnika do momentu rozpuszczeni się czekolady. Wymieszaj roztwór i odstaw do wystygnięcia.
  • Do miski przesiej 300 g mąki, wsyp 50 g cukru, cukier wanilinowy oraz kakao. Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszaj.Suche składniki
  • Obierz banany ze skórki i rozgnieć dokładnie widelcem na miazgę.Rozgniatanie bananów
  • Wbij do drugiej miski jajka i wlej olej. Wymieszaj starannie rózgą. Dodaj rozgniecione banany oraz mleko z czekoladą i wymieszaj.
    Banany z jajkami i olejem
  • Nagrzej piekarnik do 170℃. Grzanie góra/dół. Keksówkę o wymiarach 25/12 cm wysmaruj olejem lub wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wlej wymieszane mokre składniki do miski z suchymi. Wymieszaj rózgą tylko do momentu połączenia składników. Ciasto czekoladowo bananowePrzełóż ciasto do formy. Wyrównaj wierzch i wstaw do nagrzanego piekarnika.Ciasto w formie
  • Piecz 50 -55 minut. Sprawdzaj, czy góra się nie zapieka, jeżeli tak to przykryj folią aluminiową. Na koniec pieczenia sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Wyjmij ciasto z formy i ostudź na kratce.Upieczone ciasto

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *