Surówka z marchwi, jabłka i pora
Bardzo smaczna i zdrowa surówka z marchwi, jabłka i pora. Świetny dodatek pełen witamin do obiadu lub samodzielne danie na drugie śniadanie.
Zapraszam do moich przepisów na surówki oraz na Instagram.
Surówka z marchwi, jabłka i pora
4
porcje30
minut30
minutKuchnia: polska / Potrawa: surówka / Stopień trudności: łatwe
Składniki
2 duże marchewki
1 duże jabłko o winnym smaku
10 cm białej części pora
1 łyżeczka startego chrzanu
przyprawy: cukier, sól, pieprz czarny
sok z cytryny
2 łyżki śmietany 18% lub gęstego jogurtu
Surówka z marchwi, jabłka i pora – przepis
- Odetnij końcówki marchwi, obierz i umyj pod bieżącą wodą. Zetrzyj marchewki na tarce do jarzyn z dużymi oczkami.
- Jabłko umyj i obierz ze skórki. Zetrzyj na tych samych oczkach co marchew.
- Odetnij około 10 cm białej części pora. Utnij końcówkę. Umyj pod bieżąca wodą. Pokrój w cienkie krążki lub na drobniejsze części. Jeżeli wolisz łagodniejszy smak surówki, to sparz przez chwilę pora gorącą wodą. Odcedź i dodaj do pozostałych warzyw. Dodaj również dwie łyżki śmietany kwaśnej 18 % lub gęstego jogurtu np. greckiego. Przypraw surówkę solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Wszystkie składniki starannie wymieszaj i odstaw do lodówki na przynajmniej 30 minut.
- Surówka z marchwi, jabłka i pora podawaj do dania głównego lub jako oddzielny posiłek – drugie śniadanie lub kolację.