Pulpety w sosie pomidorowym
Pulpety w sosie pomidorowym to przepyszny przepis na szybki obiad, który będzie smakował całej rodzinie. Można podać z kaszą, ryżem czy też makaronem. Polecam.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania mięsne oraz na Instagram.
Pulpety w sosie pomidorowym
3
porcje30
minut25
minutKuchnia: polska / Potrawa: pulpety w sosie/ Stopień trudności: łatwe
Do przygotowania pulpetów użyłem mięsa mielonego z łopatki i udźca indyka w równych proporcjach. Moja szklanka ma 250 ml pojemności.
Składniki
Pulpety
400 g mięsa mielonego
1 jajko
1,5 łyżki bułki tartej
1/2 średniej cebuli
2 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz czarny, zioła prowansalskie, majeranek, papryka słodka mielona, ziele angielskie, liść laurowy
mąka do obtoczenia pulpetów
olej do smażenia
Sos pomidorowy
4 pomidory
1/2 średniej cebuli
przyprawy: sól, pieprz czarny, oregano, cukier – opcjonalnie
2 łyżki keczupu
łyżeczka przecieru pomidorowego
Pulpety w sosie pomidorowym – przepis
- Obierz cebulę i czosnek. Połówkę cebuli pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj nożem. Rozgrzej na patelni olej. Włóż cebulę i smaż do lekkiego zarumienienia na małej mocy palnika. Dodaj pod koniec smażenia posiekany czosnek i chwilę podsmaż. Włącz grzanie. Zostaw do przestygnięcia.
- Włóż do miski mielone mięso. Wbij jajko, wsyp bułkę tartą. Przypraw przyprawami i ziołami. Dodaj przesmażoną cebulę i czosnek wraz z tłuszczem. Wszystkie składniki starannie wymieszaj.
- Sparz gorącą wodą pomidory. Zdejmij skórkę i usuń szypułki. Pokrój pomidory w kostkę.
- Rozgrzej na patelni olej. Wsyp mąkę na talerz. Ręką maczaną w zimnej wodzie formuj małe pulpeciki. Obtocz w mace. Przełóż pulpety na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smaż z obu stron do zarumienienia. Przełóż usmażone pulpety do rondla Pokrój pozostałą połówkę cebuli w piórka i przesmaż na patelni do zeszklenia. Włóż cebulę do rondelka. Wlej 2 szklanki wody do patelni. Posól, popieprz i dodaj ziele angielskie oraz liść laurowy. Dodaj pokrojone pomidory. Duś pod przykryciem przez 25 minut. Od czasu do czasu poruszaj rondle, aby pulpety nie przywarły.
- Po 25 minutach wyłącz grzanie. Wyjmij pulpeciki na talerz. Wyjmij z sosu liść laurowy i kulki ziela angielskiego. Jeżeli sos jest mocno gęsty, to dodaj trochę wody. Dodaj do sosu łyżeczkę przecieru pomidorowego i dwie łyżki keczupu. Spróbuj i ewentualnie posól i popieprz do smaku. Przypraw oregano i ewentualnie cukrem. Sos zblenduj blenderem ręcznym do gładkiej konsystencji. Przełóż pulpety do rondla i chwilę podgrzej.
- Pulpety w sosie pomidorowym podawaj z ryżem, kaszą lub makaronem. Ja podałem z makaronem spaghetti posypane koperkiem.