Kotlety rybne z zapiekanką warzywną
||

Kotlety rybne z zapiekanką warzywną

Kotlety rybne z zapiekanką warzywną to proste danie z mięsa ryb. Przepyszne soczyste kotlety podane z zapiekanymi warzywami to doskonała propozycja na obiad.

Zapraszam do moich przepisów na dania z ryb oraz na Instagram.

Kotlety rybne z zapiekanką warzywną

Recipe by Marek
Ilość porcji

2

porcje
Czas przygotowania

45

minut
Czas smażenia i pieczenia

30

minut

Kuchnia: kuchnia polska / Potrawa: kotlety z ryby/ Stopień trudności: łatwe

Kotlety zrobiłem z mrożonych filetów ryby morskiej zębacza smugowego. Jest to ryba dziko żyjąca przede wszystkim w północnych rejonach Oceanu Atlantyckiego oraz Oceanu Spokojnego. Oczywiście możesz użyć innej ryby morskiej bądź słodkowodnej.

Składniki

  • Kotlety rybne

  • 300 g fileta zębacza smugowego

  • 1/2 średniej cebuli

  • 1 jajko

  • 2 łyżki bułki tartej

  • Przyprawy: pieprz czarny, sól

  • posiekany koperek

  • olej do smażenia

  • Zapiekanka warzywna

  • 3 spore ziemniaki

  • 1 papryka czerwona

  • 1/2 średniej cukinii

  • 1 średnia cebula

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka mielona

  • olej do smażenia

Kotlety rybne z zapiekanką warzywną – przepis

  • Obierz i umyj ziemniaki. Pokrój w większą kostkę. Włóż do garnka z soloną wodą i ugotuj na półtwardo. Przekrój paprykę na pół. Usuń ogonek i gniazdo nasienne. Umyj i pokrój w większą kostkę. Cukinię przekrój na pół. Usuń końcówkę. Umyj i pokrój w pół plasterki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Rozgrzej olej na patelni. Włóż cebulę i podsmaż do zeszklenia. Dodaj pokrojoną paprykę i cukinię do patelni. Wymieszaj i smaż pod przykryciem na małej mocy palnika, aż warzywa zmiękną. Warzywa na patelniNaczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Włóż podsmażone warzywa i ugotowane ziemniaki. Posól, popieprz i posyp papryką mieloną. Wszystko dokładnie wymieszaj. Warzywa przygotowane do pieczeniaNagrzej piekarnik do 180 °C, włącz termoobieg. Wstaw naczynie do piekarnika. Piecz 30 minut.
  • Filet z zębacza smugowego rozmroź. Umyj po ciepłą wodą. Odciśnij płyn. Wysusz dokładnie ręcznikiem papierowym. Pokrój rybę w średnią kostkę. Obierz połowę cebuli. Podziel na pół. Jedną ćwiartkę pokrój w kostkę, drugą w piórka. Zmiel maszynką do mielenia mięsa pokrojoną rybę i cebulę pokrojoną w kostkę. Do zmielonej ryby wbij jajko i wsyp bułkę tartą. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj posiekany koperek. Składniki kotletówWszystkie składniki dokładnie wymieszaj łyżką.Masa na kotlety
  • Rozgrzej na patelni tłuszcz. Wsyp na talerz bułkę tartą. Formuj ręką maczaną w wodzie nieduże kotleciki. Obtaczaj w bułce i kładź na rozgrzany tłuszcz. Smażenie kotletów rybnychSmaż po kilka minut z obu stron na złoty kolor. Włóż na patelnię cebulę pokrojoną w piórka i smaż z kotletami do zarumienienia.Smażenie kotletów rybnych z cebulą
  • Usmażone kotlety włóż pod koniec pieczenia zapiekanki na wierzch i parę minut piecz razem. Upieczoną zapiekankę wyjmij z piekarnika.Upieczona zapiekanka z kotletami
  • Kotlety rybne podawaj z zapiekanką i ulubioną surówką. U mnie surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem.Kotlety rybne z zapiekanką warzywną

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *