Eskalopki z kurczaka w warzywach
Eskalopki z kurczaka w warzywach to prosty i szybki przepis na pyszny obiad. Mięso duszone w warzywach będzie delikatne i soczyste. Gorąco polecam.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania mięsne oraz na Instagram.
Eskalopki z kurczaka w warzywach
2
porcje60
minut25
minutKuchnia: polska / Potrawa: eskalopki w warzywach/ Stopień trudności: łatwe
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
1 średni filet z kurczaka
1 średnia marchewka
1 średni korzeń pietruszki
1/2 papryki
1 średnia cebula
kawałek pora
2 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz czarny, ziele angielskie, liście laurowe, papryka słodka mielona, majeranek
olej do smażenia
mąka do obtoczenia eskalopek
posiekany koperek
Eskalopki z kurczaka w warzywach – przepis
- Z filetu usuń resztki tłuszczu, błon i chrząstek. Mięso opłucz i osusz. Pokrój na plastry grubości około 1 cm (eskalopki). Każdy rozbij bardzo delikatnie ręką. Cebulę, ząbki czosnku obierz. Cebulę pokrój w piórka, czosnek posiekaj nożem. Ułóż eskalopki na talerzu, oprósz solą, pieprzem i papryka. Na wierzch rozłóż cebulę, ziarna ziela angielskiego oraz listki laurowe. Przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut.
- Warzywa korzeniowe obierz i umyj. Paprykę umyj. Warzywa korzeniowe i paprykę pokrój w kostkę. Por pokrój w talarki.
- Rozgrzej na patelni z grubym dnem olej. Zdejmij z eskalopek cebulę, czosnek , ziele angielskie i liście laurowe. Wsyp na talerz mąkę i obtocz eskalopki w mące. Układaj na rozgrzany tłuszcz. Smaż z obu stron do zarumienienia. Przełóż obsmażone eskalopki na talerz. Na patelnię włóż por i cebulę oraz czosnek, wcześniej zdjęty z mięsa. Ewentualnie możesz uzupełnić olej. Smaż na średniej mocy palnika, do momentu zeszklenia cebuli.
- Przełóż na patelnię pokrojone warzywa. Wymieszaj. Przykryj pokrywką i podduś przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu..
- Zawartość patelni przełóż do garnka. Włóż obsmażone eskalopki. Wlej szklankę wody. Przypraw solą i pieprzem. Zagotuj. Duś pod przykryciem na malej mocy palnika przez 25 minut.
- Uduszone eskalopki w warzywach przełóż na półmisek. Podawaj jako danie główne z ryżem i ulubioną surówką. Posyp koperkiem.