Babka marmurkowa

Babka marmurkowa-przepis

Prosty i szybki przepis na puszystą i wilgotną babkę marmurkową. Polana lukrem cytrynowym smakuje przepysznie do kawy.

Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.

Babka marmurkowa-przepis

Recipe by Marek
Ilość porcji

12

porcji
Czas przygotowania

30

minut
Czas pieczenia

45

minut

Kuchnia: polska Danie: babka ucierana Stopień trudności: łatwe

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Jeżeli lubisz słodkie ciasto, to zwiększ ilość cukru. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • Ciasto

  • 280 g mąki tortowej 450-1 i 3/4 szklanki

  • 3 jajka

  • 150 g cukru pudru – niepełna szklanka

  • 8 g cukru wanilinowego-1/2 opakowania

  • 120 g oleju-nieco ponad 1/2 szklanki

  • 180 g mleka + 4 łyżki-0,7 szklanki

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 20 g kakao-4 pełne łyżeczki

  • 1/2 łyżeczki cynamonu-opcjonalnie

  • olejek rumowy

  • szczypta soli

  • masło do wysmarowania formy

  • Lukier

  • 130 g cukru pudru-3/4 szklanki

  • sok z cytryny

Babka marmurkowa-przepis

  • Wsyp do mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Przesiej mąkę do miski i odstaw. Odmierz inne składniki.Przygotowane składniki na ciasto
  • Wbij do miski 3 jajka. Dodaj szczyptę soli, 150 g cukru pudru i 8 g cukru wanilinowego. jajka  plus cukierUcieraj mikserem na najwyższych obrotach przez kilka minut, aż powstanie puszysta masa.Ubijanie jajek z cukrem
  • Dodaj do masy olej. Zmniejsz obroty miksera do najmniejszych. Miksuj do połączenia. Wlej mleko i olejek rumowy, miksuj do połączenia. Dodawaj porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszaj mikserem tylko do połączenia składników.Gotowe ciasto
  • Podziel ciasto na pół. Do jednej połowy wsyp 4 łyżeczki kakao oraz cynamon. Miksuj do połączenia się kakao z ciastem. Kakao zagęści ciasto, więc dodaj 4 łyżki mleka i wymieszaj.Połowa ciasta z kakałem
  • Formę posmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Wlej warstwę ciasta jasnego, następnie warstwę ciemnego i tak aż do wyczerpania składników. Wlewanie ciasta do formy babkowejNa koniec przeciągnij patyczkiem zanurzonym w cieście, powstanie ładny wzór ciemnego ciasta.Ciasto przygotowane do pieczenia
  • Nagrzej piekarnik do 180° C, grzanie góra/dół. Wstaw formę z ciastem do piekarnika. Piecz babkę marmurkową przez 45 minut. Sprawdź patyczkiem, czy jest upieczona. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do lekkiego przestudzenia. Wyjmij babkę marmurkową z formy i wystudź na kratce.Upieczona babka marmurkowa
  • Wsyp do kubka 130 gram cukru pudru i wlej 4 łyżki soku z cytryny. Zacznij ucierać łyżką cukier z sokiem. Gęstość lukru reguluj ilością soku. Ucieraj do momentu, aż powstanie gładka jedwabista masa. Tak zrobionym lukrem cytrynowym udekoruj babkę marmurkową.Polukrowana babka marmurkowaBabka marmurkowa

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *