Mintaj duszony na młodej kapuście
Delikatne i soczyste mięso mintaja duszone na młodej kapuście z dodatkiem marchewki, cebuli i boczku wędzonego. Szybkie danie na obiad.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania z ryb oraz na Instagram.
Mintaj duszony na młodej kapuście
1
porcja25
minut25
minutKuchnia: kuchnia polska / Potrawa: ryba duszona / Stopień trudności: łatwe
Mintaj to gatunek ryby, dziko żyjącej, z rodziny dorszowatych. Występuje w północnych morzach Pacyfiku od Cieśniny Beringa i wybrzeży Alaski po wybrzeże Kalifornii we wschodniej części Oceanu Spokojnego oraz przez wybrzeże Kamczatki aż do południowych wybrzeży Morza Japońskiego. Kupując filety z mintaja, zwróć uwagę na ilość glazury, wybieraj kawałki o cienkiej glazurze. Ja kupiłem polędwiczki z mintaja. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
3 polędwiczki z mintaja
1/2 małej główki młodej kapusty
1/2 marchewki
1 cebula
gruby plasterek boczku wędzonego
łyżka salsy pomidorowej
sok z cytryny
przyprawy: sól, pieprz czarny, kminek, zioła prowansalskie
olej do smażenia
Mintaj duszony na młodej kapuście-przepis
- Filety z mintaja opłucz pod bieżącą ciepłą wodą do momentu usunięcia glazury. Osusz ręcznikiem papierowym. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Odstaw.
- Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Połowę główki kapusty, opłucz pod bieżącą wodą i poszatkuj nożem. Plaster boczku pokrój w kostkę.
- Rozgrzej na patelni olej, włóż pokrojony boczek wędzony. Smaż do momentu, aż boczek się zarumieni. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż do chwili zeszklenia. Dodaj na patelnię poszatkowaną kapustę i startą marchewkę. Posól, popieprz posyp, kminkiem i wymieszaj. Wlej 1/2 szklanki wody. Ułóż na wierzchu kawałki ryby. Duś pod przykryciem przez 25 minut.
- Wyjmij z patelni kawałki uduszonej ryby. Przypraw uduszoną kapustę łyżką salsy pomidorowej i wymieszaj. Ułóż z powrotem kawałki ryby i podduś chwilę pod przykryciem.
- Uduszone polędwiczki z mintaja na młodej kapuście podawaj z młodymi ziemniakami posypanymi posiekanym koperkiem.