Zupa jarzynowa z klopsikami
Bardzo smaczna i pożywna zupa jarzynowa z klopsikami przyrządzona z młodych warzyw, to propozycja na jednogarnkowy letni obiad. Przepis prosty w wykonaniu.
Zapraszam do moich innych przepisów na zupy oraz na Instagram.
Zupa jarzynowa z klopsikami
3
porcje30
minut35
minutKuchnia: polska Danie: zupa jarzynowa Stopień trudności: łatwy
Na pulpety kupiłem mięso z udźca indyka. Może być mięso indycze gulaszowe lub inne drobiowe. Zmieliłem mięso w sklepie. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
250 g zmielonego mięsa z udźca indyka
1/2 małego kalafiora
1/2 średniej kalarepy
10 strąków fasoli szparagowej
1 średnia marchewka
kawałek korzenia selera
kawałek korzenia pietruszki
kawałek cukinii
1 średnia cebula
2 ziemniaki
1/2 średniego pomidora
1 jajko
1 łyżka tartej bułki
przyprawy: sól, pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, zioła prowansalskie
posiekany koperek
kopiasta łyżka śmietany 18%
Zupa jarzynowa z klopsikami – przepis
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Przełóż mięso do miski. Wbij jajko, wsyp łyżkę bułki tartej, przypraw solą, pieprzem i ziołami. Dodaj połowę pokrojonej cebuli. Dokładnie wymieszaj masę mięsną. Rękoma maczanymi w wodzie uformuj małe klopsiki. Odstaw na bok.
- Zagotuj w garnku 1,5 litra wody z dodatkiem kilku ziaren ziela angielskiego oraz listka laurowego. Włóż przygotowane klopsiki i gotuj na najmniejszej mocy palnika. Usuń końcówki z fasoli szparagowej. Umyj i pokrój na krótkie kawałki. Kawałek cukinii umyj i pokrój w pół talarki. Pozostałe warzywa korzeniowe obierz, umyj i pokrój w kostkę. Kalafior podziel na różyczki i umyj. Pokrojone warzywa dodaj do gotujących się klopsików. Posól i popieprz. Gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie, ale nierozgotowane. W razie potrzeby uzupełnij wodą wywar.
- Pod koniec gotowania dodaj 1/2 startego na tarce pomidora. Przypraw zupę jarzynową z klopsikami śmietaną.
- Zupę jarzynową z klopsikami podawaj z pieczywem, posypaną posiekanym koperkiem.