Zawijane bułeczki drożdżowe z jabłkami
Bułeczki drożdżowe z jabłkami to idealna propozycja na słodką przekąskę lub dodatek do kawy. Bułeczki są proste w wykonaniu.
Zapraszam na moje inne słodkie wypieki oraz na Instagram.
Zawijane bułeczki drożdżowe z jabłkami
22
bułeczki60
minut90
minut25
minutKuchnia: polska / Potrawa: ciasto / Stopień trudności: łatwe
Do nadziania bułeczek użyłem dżemu jabłkowego własnego wyrobu. Jeżeli będziesz robił bułeczki z nadzianiem jabłkowym to kup jabłka kwaskowate. Jabłka obierz, pokrój w kostkę. Przesmaż jabłka na najmniejszej mocy palnika, cały czas mieszając do momentu rozsmażenia. Wszystkie składnik do sporządzenia bułeczek muszą być w temperaturze pokojowej. Moja szklanka ma 250 ml pojemności.
Składniki
ciasto drożdżowe z tego przepisu
1 kg jabłek
75 g rodzynek
kandyzowana skórka pomarańczowa lub cytrynowa
16 g cukru wanilinowego
sezam do posypania bułeczek
białko do posmarowania bułeczek
Zawijane bułeczki drożdżowe z jabłkami – przepis
- Jabłka umyj i obierz. Pokrój na ćwiartki. Usuń gniazda nasienne. Przesmaż na małej mocy palnika. Rodzynki umyj w ciepłej wodzie. Przesmażone jabłka przełóż do miski. Dodaj rodzynki, skórkę pomarańczową oraz cukier wanilinowy. Wymieszaj wszystkie składniki.
- Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski na blat lekko posypany mąką. Delikatnie wyrób przez chwilę ciasto. Utnij kawałek ciasta. Rozwałkuj na placek o grubości około 5 mm. Wytnij kółka, użyłem pokrywki o średnicy 9 cm. Rozwałkuj kółka na placuszki o jednym końcu szerszym. Nałóż na szerszy koniec łyżeczkę jabłkowego nadziania. Zawiń szerszy koniec tak jak na zdjęciu. Sklej brzegi. Kółkiem do pizzy lub nożem natnij drugi koniec. Nacięty koniec zawiń na część z jabłkami.
- Zwinięte bułeczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj bułeczki rozbełtanym białkiem, które pozostało od ciasta drożdżowego. Posyp wierzch sezamem. Odstaw do wyrośnięcia.
- Nagrzej piekarnik do 180°C, grzanie góra/dół. Wstaw bułki do piekarnika. Piecz 25 minut. Gdyby zaczął się przypiekać wierzch ciasta, to przykryj folią aluminiową. Po upieczeniu ostudź na kratce.