Kruche ciasto ze śliwkami

Ciasto kruche ze śliwkami i kruszonką

Ciasto kruche ze śliwkami to łatwy przepis na przepyszny dodatek do kawy. Teraz śliwki są najsmaczniejsze, więc korzystajmy z okazji.

Zapraszam do moich przepisów na ciasta oraz na Instagram.

Ciasto kruche ze śliwkami i kruszonką

Recipe by Marek
Ilość porcji

12

porcji
Czas przygotowania

40

minut
Czas pieczenia

55

minut

Kuchnia: kuchnia polska / Potrawa: ciasto ze śliwkami / Stopień trudności: łatwe
Cisto kruche ze śliwkami piekłem w okrągłej formie o średnicy 25 cm. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • 300 g mąki pszennej tortowej typ 450- 2 szklanki

  • 40 g cukru pudru 1/3 szklanki

  • 100 g masła lub margaryny

  • 3 żółtka

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 8 g cukru wanilinowego – 1/2 paczki

  • 500 g śliwek

  • 2 łyżeczki cukru do posypania

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

  • szczypta soli

  • KRUSZONKA

  • 50 g masła 1/4 kostki

  • 80 g mąki tortowej 1/2 szklanki

  • 5 łyżek cukru

Ciasto półkruche ze śliwkami przepis

  • Przygotuj wszystkie składniki. Masło musi być zimne. Odmierz składniki suche. Przesiej do miski mąkę. Wsyp cukier puder, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Posól szczyptą soli. Wszystkie suche składniki wymieszaj.Suche składniki
  • Nożem pokrój kostkę masła na mniejsze kawałki. Dodaj do suchych składników. Wbij jajko. Zagnieć szybko ciasto. Uformuj kulę. Jeżeli ciasto nie będzie się chciało zagnieść, dodaj łyżkę kwaśnej śmietany 18%.Mąka z masłem
  • Zawiń ciasto w folię spożywczą i odłóż do lodówki na 30 minut, aby odpoczęło. Ciasto w foli
  • Zrób kruszonkę. Do miski wsyp 80 g mąki pszennej i 5 łyżek cukru. Zimne masło pokrój na mniejsze kawałki i połóż na wierzch. Palcami połącz wszystkie składniki, aż powstaną grudki ciasta.
  • Wymyj śliwki pod bieżącą wodą. Wytrzyj ręcznikiem papierowy, wypestkuj i podziel na połówki.Wypestkowane śliwki
  • Wyjmij ciasto z lodówki. Rozwałkuj ciasto na placek o średnicy tortownicy. Przełóż placek do tortownicy. Widelcem nakłuj ciasto. Podpiecz ciasto przez około 15 – 20 minut do lekkiego zarumienienia, w zależności jak grubo wyłożyłeś dno tortownicy. Zapieczenie ciasta zapobiegnie powstaniu zakalca.Nakłute ciasto
  • Ustaw piekarnik na grzanie góra/dół. Temperaturę na 180°C. Ułóż na powierzchni śliwki. W kubku wymieszaj łyżkę cukru z cynamonem i posyp śliwki. Rozłóż na śliwkach kruszonkę.Ciasto przygotowane do pieczenia
  • Wstaw formę z ciastem do nagrzanego piekarnika. Piecz około 55 minut. Gdy zacznie się przypiekać wierzch ciasta, to przykryj folią aluminiową. Wyjmij formę z piekarnika. Zdejmij bok formy i zostaw do wystygnięcia. Przełóż ciasto na tacę.Upieczone ciastoKruche ciasto ze śliwkami

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *