Ciasto kruche ze śliwkami i kruszonką
Ciasto kruche ze śliwkami to łatwy przepis na przepyszny dodatek do kawy. Teraz śliwki są najsmaczniejsze, więc korzystajmy z okazji.
Zapraszam do moich przepisów na ciasta oraz na Instagram.
Ciasto kruche ze śliwkami i kruszonką
12
porcji40
minut55
minutKuchnia: kuchnia polska / Potrawa: ciasto ze śliwkami / Stopień trudności: łatwe
Cisto kruche ze śliwkami piekłem w okrągłej formie o średnicy 25 cm. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
300 g mąki pszennej tortowej typ 450- 2 szklanki
40 g cukru pudru 1/3 szklanki
100 g masła lub margaryny
3 żółtka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
8 g cukru wanilinowego – 1/2 paczki
500 g śliwek
2 łyżeczki cukru do posypania
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
KRUSZONKA
50 g masła 1/4 kostki
80 g mąki tortowej 1/2 szklanki
5 łyżek cukru
Ciasto półkruche ze śliwkami przepis
- Przygotuj wszystkie składniki. Masło musi być zimne. Odmierz składniki suche. Przesiej do miski mąkę. Wsyp cukier puder, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Posól szczyptą soli. Wszystkie suche składniki wymieszaj.
- Nożem pokrój kostkę masła na mniejsze kawałki. Dodaj do suchych składników. Wbij jajko. Zagnieć szybko ciasto. Uformuj kulę. Jeżeli ciasto nie będzie się chciało zagnieść, dodaj łyżkę kwaśnej śmietany 18%.
- Zawiń ciasto w folię spożywczą i odłóż do lodówki na 30 minut, aby odpoczęło.
- Zrób kruszonkę. Do miski wsyp 80 g mąki pszennej i 5 łyżek cukru. Zimne masło pokrój na mniejsze kawałki i połóż na wierzch. Palcami połącz wszystkie składniki, aż powstaną grudki ciasta.
- Wymyj śliwki pod bieżącą wodą. Wytrzyj ręcznikiem papierowy, wypestkuj i podziel na połówki.
- Wyjmij ciasto z lodówki. Rozwałkuj ciasto na placek o średnicy tortownicy. Przełóż placek do tortownicy. Widelcem nakłuj ciasto. Podpiecz ciasto przez około 15 – 20 minut do lekkiego zarumienienia, w zależności jak grubo wyłożyłeś dno tortownicy. Zapieczenie ciasta zapobiegnie powstaniu zakalca.
- Ustaw piekarnik na grzanie góra/dół. Temperaturę na 180°C. Ułóż na powierzchni śliwki. W kubku wymieszaj łyżkę cukru z cynamonem i posyp śliwki. Rozłóż na śliwkach kruszonkę.
- Wstaw formę z ciastem do nagrzanego piekarnika. Piecz około 55 minut. Gdy zacznie się przypiekać wierzch ciasta, to przykryj folią aluminiową. Wyjmij formę z piekarnika. Zdejmij bok formy i zostaw do wystygnięcia. Przełóż ciasto na tacę.