Ciasto z kruszonki z połówkami jabłek
Pokazały się wczesne jabłka, zapraszam na przepyszne ciasto z kruszonki z połówkami jabłek. Przepis sprawdzony, prosty, tani i szybki w przygotowaniu.
Zapraszam do innych moich przepisów na ciasta z owocami oraz na Instagram.
Ciasto z kruszonki z połówkami jabłek
12
porcji30
minut55
minutKuchnia: polska Danie: ciasto Stopień trudności: łatwe
Moja szklanka ma 250 ml pojemności. Ciasto piekłem w tortownicy o średnicy 21 cm.
Składniki
300 g mąki tortowej 450 – 2 szklanki
125 g zimnego masła
70 g cukru
8 g cukru wanilinowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 średnie jajko
1 łyżka śmietany 18%
4 łyżeczki cukru do jabłek
1 łyżeczka cynamonu
3 średnie jabłka
Ciasto z kruszonki z połówkami jabłek – przepis
- Zimne masło podziel na małe kawałki. Włóż do miski suche składniki kruszonki i wymieszaj. Dodaj pokrojone na małe kawałki zimne masło. Wbij jajko i dodaj łyżkę śmietany. Dłońmi wymieszaj wszystkie składniki do momentu, aż powstaną jednolite grudki. Kruszonkę przykryj i wstaw do lodówki.
- Jabłka umyj i obierz. Przekrój na pół. Usuń ogonki i gniazda nasienne.
- Wsyp do kubka 4 łyżeczki cukru i łyżeczkę cynamonu. Wymieszaj składniki. Tortownicę wysmaruj masłem i oprósz mąka. Podziel kruszonkę na dwie części. Wyłóż dno tortownicy kruszonką, tak by było całe pokryte. Na kruszonce ułóż połówki jabłek. Każdą połówkę obficie oprósz cukrem z cynamonem. Pozostałą częścią kruszonki obsyp jabłka.
- Nagrzej piekarnik do 170℃. Grzanie góra/dół. Wstaw tortownicę. Piecz 55 minut. Sprawdzaj, czy góra się nie zapieka, jeżeli tak to przykryj folią aluminiową. Upieczone ciasto ostudź na kratce.