Kotlety rybne z boczkiem wędzonym
Kotlety rybne z dodatkiem boczku są puszyste i pełne smaku. Dodatek boczku wędzonego powoduje, że kotlety nie są suche i twarde.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania z ryb oraz na Instagram.
Kotlety rybne z boczkiem wędzonym
3
porcje45
minut15
minutKotlety zrobiłem z mrożonych filetów ryby morskiej – mintaja. Jest to ryba dziko żyjąca w północnych morzach Pacyfiku. Oczywiście możesz użyć innej ryby morskiej bądź słodkowodnej.
Składniki
400 g filetów mintaja
100 g boczku wędzonego
1 jajko
4 łyżki bułki tartej
1 średnia cebula
przyprawy: sól, pieprz czarny
olej do smażeniabułka tarta do obtoczenia kotletów
Kotlety rybne z boczkiem wędzonym – przepis
- Filety z mintaja umyj w ciepłej wodzie i pozostaw do rozmrożenia. Najlepiej zrobić to rano. Rozmrożone filety odciśnij z wody. Rybę zmiel w maszynce do mielenia mięsa.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Wlej na patelnię olej i włóż pokrojoną cebulę. Smaż do lekkiego zarumienienia.
- Boczek wędzony potnij na mniejsze kawałki. Zmiel w maszynce do mielenia mięsa.
- Zmielony boczek i zmieloną rybę przełóż do miski. Dodaj 4 łyżki bułki tartej. Wbij jajko i dodaj przesmażoną cebulę. Przypraw solą i pieprzem. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie.
- Rozgrzej na patelni olej. Wsyp na talerz bułkę tartą. Z masy mięsnej formuj kotlety i obtaczaj w bułce tartej. Kotlety rybne z boczkiem układaj na patelni. Smaż na małej mocy palnika przez około 7 minut z obu stron do zarumienienia. Kotlety nie powinny się za szybko rumienić.
- Kotlety rybne z boczkiem podawaj na ciepło z ziemniakami z wody oraz z surówką z kiszonej kapusty.