Krupnik na mięsnych gałkach
Krupnik na gałkach to zupa mojego dzieciństwa. Babcia zawsze gotowała tę zupę, jak ktoś z domowników był chory. Przepis na krupnik nie jest trudny.
Zapraszam do moich przepisów na zupy oraz na Instagram.
Krupnik na mięsnych gałkach
4
porcje40
minut40
minut80
minutDanie: zupa, danie mięsne
Stopień trudności: łatwa
W przepisie użyłem kaszy jęczmiennej perłowej.Równie dobrze możesz wziąć kaszę jęczmienną wiejską lub pęczak. Na gałki kupiłem pół na pół mięso z udźca indyka i łopatkę wieprzową. Może być mięso indycze gulaszowe lub inne drobiowe. Zmieliłem mięso w sklepie. Ja kupuję kilogram mięsa mielonego, dzielę na 3 porcje i mrożę.
Składniki
350 g mięsa mielonego
90 g kaszy jęczmiennej perłowej-1/2 szklanki
1 marchewka
1/2 korzenia pietruszki
kawałek korzenia selera
kawałek pora
1 średnia cebula
2 średnie ziemniaki
garść pokrojonej kapusty słodkiej – opcjonalnie
1 łyżka masła
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
przyprawy: sól, pieprz czarny, majeranek, 3 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy
posiekana natka pietruszki lub koperek
2 l wody-8 szklanek
Krupnik na mięsnych gałkach-przepis
- Do 4 litrowego garnka wlej 2 litry wody i zagotuj. Warzywa korzeniowe obierz i umyj pod bieżącą wodą. Na tarce jarzynowej zetrzyj marchew, pietruszkę i seler. Kawałek selera pokrój w paski a cebulę w drobną kostkę. Ziemniaki natomiast pokrój w 1 cm kostkę, przełóż do miseczki i zalej wodą, aby nie sczerniały. Kaszę jęczmienną przepłucz na sitku.
Rada: krupnik solimy na samym końcu gotowania, aby nie nie stracił walorów smakowych oraz nie ściemniał. - Rozgrzej na patelni 1 łyżkę masła, dodaj cebulę. Smaż, aż się zeszkli. Przełóż mięso mielone do miski, dodaj połowę cebuli, łyżkę bułki tartej lub namoczoną małą kajzerkę. Pozostałą cebulę, liść laurowy oraz ziarnka ziela angielskiego dodaj do garnka.
- Mięso mielone posól, popieprz, dodaj majeranek, wbij jajko i dokładnie wymieszaj. Uwaga: jajko wbij na spodeczek, jeżeli jest świeże, dodaj do mięsa. Maczając ręce w wodzie, uformuj 8 kulek z mięsa i dodaj do gotującej się wody.
- Zmniejsz moc palnik do takiej, aby wywar tylko się lekko gotował. Po 10-15 minutach dodaj starte warzywa oraz pokrojone ziemniaki. Gotuj krupnik na najmniejszej mocy palnika przez 40 minut. W ten sposób kasza się ładnie rozklei.
- Na sam koniec gotowania posól i popieprz krupnik. Przelej zupę na talerze, posyp posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Podawaj z chlebem posmarowanym masłem.
Smacznego.